Jakub Forgács Správy Samospráva

Bystričania majú JEDINEČNÚ šancu: ONLINE môžu rozhodnúť, čo sa v meste urobí

V aktuálnom ročníku participatívneho rozpočtu je možné hlasovať za deväť postupujúcich projektov. Možné to už je aj elektronicky.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania majú JEDINEČNÚ šancu: ONLINE môžu rozhodnúť, čo sa v meste urobí
Foto: Nikita Zavgorodnii

Mesto Banská Bystrica spúšťa po prvý raz hlasovanie o postupujúcich projektoch participatívneho rozpočtu elektronickou formou. Online hlasovanie sa začalo v utorok 9. januára 2024 prostred­níctvom online platformy DECIDIM. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Kto môže hlasovať?

„Ktoré z projektov získajú najviac hlasov a ich realizácia bude podporená financiami z mestského rozpočtu sa dozvieme 23. januára,“ uviedla Marhefková so slovami, že od zavedenia online hlasovania si samospráva sľubuje pozitívnu zmenu, zvýšenie počtu hlasujúcich, ale aj nárast predkladateľov, ktorí majú dobrý nápad a potrebujú financie na jeho realizáciu.

K online hlasovaniu je možné pristúpiť po úvodnej registrácii, v rámci ktorej osoba prehlasuje, že bude dodržiavať pravidlá participatívneho rozpočtu. „Pripomíname, že hlasovať môžu obyvatelia s trvalým pobytom v Banskej Bystrici, ktorí dosiahli vek 15 rokov, obyvatelia s prechodným pobytom na území mesta, ale aj študenti navštevujúci stredné či vysoké školy v meste pod Uprínom,“ upozornila hovorkyňa s tým, že obyvatelia, ktorí nemajú možnosť hlasovať online, môžu zahlasovať aj na Mestskom úrade (Československej armády 26, Banská Bystrica) prostredníctvom asistovaného online hlasovania. Zamestnanci Klientskeho centra MsÚ pomôžu s online hlasovaním každému, kto bude potrebovať pomoc a prejaví o to záujem.

„Veríme, že online hlasovaním zjednodušíme procesy a zapojíme do participatívneho rozpočtu viac obyvateľov. Zároveň dávame možnosť hlasovať aj imobilným obyvateľom, ale aj mladým ľuďom, ktorí využívajú nové formy komunikácie častejšie. Zavedenie online hlasovania zároveň vnímame ako príležitosť precvičovať digitálne zručnosti obyvateľov a pripravovať ich na ďalšie participatívne procesy, ktoré plánujeme robiť v online priestore,“ hovorí Soňa Kariková, koordinátorka pre participáciu a otvorené vládnutie MsÚ v Banskej Bystrici.

Viac o tom, za ktoré projekty môžete zahlasovať, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM