Jakub Forgács Správy

Bystričania, dajte si pozor: Nedodržanie týchto zákazov vás môže vyjsť draho

V minulom roku vzniklo v okrese Banská Bystrica vyše 120 požiarov. Hasiči preto vydali varovanie.

Ilustračný obrázok k článku Bystričania, dajte si pozor: Nedodržanie týchto zákazov vás môže vyjsť draho
Zdroj: pixabay.com

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Banskej Bystrici vzhľadom na zvýšený počet výjazdov súvisiacich s likvidáciou požiarov trávnatých porastov dáva na oficiálnej stránke mesta do pozornosti, že v roku 2020 vzniklo v okrese Banská Bystrica 122 požiarov, ktorých následkom došlo k priamym škodám vo výške 685 590 eur.

„V porovnaní s rokom 2019 vzniklo o sedem požiarov viac, a výška škôd bola vyššia o 177 390 eur,“ uvádza na stránke.

Najviac prípadov

Z analýzy požiarovosti vyplýva, že najpočetnejšou skupinou požiarov v roku 2020 boli požiare súkromného vlastníctva.

„Išlo o 52 prípadov a výška škôd spôsobených požiarom predstavovala 570 660 eur. V 25 prípadoch horelo vlastníctvo obchodných spoločností, ktorým vznikla škoda 108 830 eur. V 32 prípadoch išlo o požiare nezisteného vlastníctva so vzniknutou škodou 1 500 eur. Najčastejšími príčinami požiarov z celkového množstva boli nedbalosť a neopatrnosť dospelých s podielom 45,1%, prevádzkovo-technické poruchy s podielom 21,3% a úmyselné zapálenie s podielom 6,6%. Príčina požiaru sa nepodarila zistiť v 17 prípadoch,“ píše sa ďalej na webe.

OR HaZZ v Banskej Bystrici v súvislosti so zabezpečovaním ochrany lesov pred požiarmi a jarným vypaľovaním trávy chce upozorniť na dodržiavanie povinností vyplývajúcich zo zákona o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov.

„Práve tento zákon upravuje povinnosti právnických osôb, fyzických osôb podnikateľov a fyzických osôb v súvislosti s danou problematikou. Veľmi dôležitá je povinnosť fyzických osôb „zabezpečovať plnenie opatrení v súvislosti s ochranou lesov pred požiarmi, ktoré sú v jej vlastníctve, správe alebo v užívaní“, a to najmä dodržiavaním zásad protipožiarnej bezpečnosti v čase zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov, t.j. v jarnom a suchom období,“ uvádza OR HaZZ.

Čo zákon zakazuje?

  1. Fajčiť alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru.
  2. Vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov.
  3. Zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu.
  4. Vykonávať činnosti, na ktorých výkon nemá osobitné oprávnenie alebo odbornú spôsobilosť, ktoré sa z hľadiska protipožiarnej bezpečnosti vyžadujú na ich vykonávanie.
  5. Poškodzovať, zneužívať alebo sťažovať prístup k požiarnym zariadeniam alebo k vecným prostriedkom na ochranu pred požiarmi a k uzáverom rozvodných zariadení najmä elektrickej energie, plynu alebo vody.
  6. Vyvolať bezdôvodne požiarny poplach, privolať bezdôvodne hasičskú jednotku alebo zneužiť linku tiesňového volania.

Mastná pokuta

„Porušenie tohto zákazu je možné postihnúť pokutou pre fyzické osoby vo výške 331 eur a pre právnické osoby alebo fyzické osoby – podnikateľov vo výške 16 596 eur, pričom je možné uložiť blokovú pokutu za priestupok na úseku ochrany pred požiarmi fyzickej osobe do 100 eur,“ píše sa na webe.

Vzhľadom na uvedené OR HaZZ žiada o rešpektovanie zákazu vypaľovania suchej trávy pri práci v záhradách a v prírodnom prostredí. Zásahy pri požiaroch vzniknutých z vypaľovania suchých tráv, môžu blokovať príslušníkov HaZZ v čase, keď by ich pomoc bola naozaj potrebná napríklad pri dopravnej nehode, technickom zásahu, či pri inej zásahovej činnosti.

Zároveň hasiči upozornili na povinnosť poskytnúť osobnú a vecnú pomoc pri zdolávaní požiarov podľa zákona o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov. „Je potrebné si uvedomiť, že šírenie lesných požiarov je veľmi intenzívne a ich likvidácia je často krát vzhľadom na neprístupnosť terénu veľmi zdĺhavá na čas a náročná na sily a prostriedky. Žiadame preto všetkých spoluobčanov, aby svojim ľahkovážnym správaním nevytvárali predpoklady pre vznik lesných požiarov,“ dodáva OR HaZZ stránke.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM