Jakub Forgács Správy

Bystrica získala vyše 2 milióny: Najviac pôjde na BYTY, čo všetko sa z peňazí ZAFINANCUJE?

Na zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili poslanci predložený návrh vedenia mesta prerozdeliť získanú sumu v objeme viac ako dva milióny eur do rôznych oblastí.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica získala vyše 2 milióny: Najviac pôjde na BYTY, čo všetko sa z peňazí ZAFINANCUJE?
Zdroj: CBS spol s.r.o.

Po rozpútaní vojenského konfliktu vo februári minulého roka našli stovky odídencov z Ukrajiny nový domov aj v Banskej Bystrici. Samospráva sa spolu s Banskobystričanmi zmobilizovala a poskytla postihnutým pomoc v podobe šatstva, stravy, ubytovania, až po zabezpečenie vzdelávacieho procesu v mestských školských zariadeniach či služieb tlmočenia a jazykových kurzov pre dospelých. „V tejto súvislosti sa mesto zapojilo do výzvy ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie a bolo úspešné. Získané mimorozpočtové zdroje vo výške 2,3 mil. eur, ako refundácia výdavkov na zabezpečenie základných potrieb odídencov, použije samospráva na nevyhnutné rekonštrukcie, prípravu projektových dokumentácií či realizáciu viacerých projektov,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Najviac do bytov

Na utorkovom zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili poslanci predložený návrh vedenia mesta prerozdeliť získanú sumu v objeme viac ako dva milióny eur do rôznych oblastí. „Najväčšiu položku vo výške 1 mil. eur investuje samospráva do výstavby nájomných bytov na Ďumbierskej ulici,“ poznamenala.

„Posledné roky boli pre všetkých náročné. Či už išlo o pandémiu alebo o utečeneckú krízu, štát v oboch prípadoch zlyhal. Od začiatku sme sa k týmto situáciám postavili zodpovedne a snažili sme sa byť maximálne nápomocní. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí podali v nepoznaných situáciách pomocnú ruku. Hoci bola naša pomoc nezištná, som rád, že sme boli v projekte úspešní a vďaka financiám získaným prostredníctvom opatrenia FAST-CARE budeme môcť doplniť do rozpočtu chýbajúce prostriedky, napríklad na údržbu infraštruktúry. Zároveň budeme môcť dokončiť alebo zrealizovať projekty, na ktoré v minulosti v rozpočte neostávalo veľa prostriedkov,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Viac o tom, na čo všetko boli vyčlenené peniaze, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM