Jakub Forgács Správy

Bystrica sa bude hrdiť novým titulom. Stane sa Európskym mestom reformácie

Vybrali aj Bystricu! V desiatke slovenských miest, ktorým udelia titul Európske mesto reformácie, nechýba ani to naše.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica sa bude hrdiť novým titulom. Stane sa Európskym mestom reformácie
6
Galéria
Zdroj: TASR

Pri príležitosti udelenia titulu Európske mesto reformácie desiatim slovenským mestám sa v nedeľu (26.3.) v Banskej Štiavnici uskutočnia slávnostné služby Božie v tamojšom Evanjelickom kostole. V priamom prenose ich odvysiela RTVS.

Titul Európske mesto reformácie odovzdá generálny tajomník Spoločenstva evanjelických cirkví v Európe Michael Bünker, biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v Rakúsku, ktorý prednesie aj kázeň. Liturgovať budú generálny biskup ECAV na Slovensku Miloš Klátik, dištriktuálni biskupi Milan Krivda a Slavomír Sabol a ďalší duchovní. Na slávnostných službách Božích sa zúčastnia aj minister kultúry SR Marek Maďarič a veľvyslanec Spolkovej republiky Nemecko v Slovenskej republike Joachim Bleicker.

Bünker odovzdá titul Európske mesto reformácie do rúk primátorov a zborových farárov z vybraných desiatich miest na Slovensku najviac spätých s reformáciou. Vzácny titul dostane Kežmarok, mesto, ktoré sa ako jedno z prvých prihlásilo k reformácii. Ďalej tento titul udelia mestám Pentapolitany, ktoré sa v roku 1549 spoločne prihlásili k evanjelickému náboženstvu podľa augsburského vyznania. Sú to Košice, Levoča, Bardejov, Prešov, Sabinov, ďalej vybrané mestá Heptapolitany, bývalé banské mestá, ktoré v roku 1559 prijali vierovyznanie Confessio Heptapolitana – Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Kremnica a mesto Spišská Nová Ves.

Základnou myšlienkou Spoločenstva evanjelických cirkví v Európe (GEKE) je poukázať v tomto projekte na veľké rozmery reformácie v Európe. V rámci tohto projektu sa mestá, ktoré boli späté s reformačným hnutím, stali súčasťou širšej siete mnohých miest z celej Európy. Vzťahy medzi mestami Tübingen, Wittenberg, Augsburg, Vroclav, Rotterdam a mestami súčasného Slovenska boli už v 16. storočí veľmi živé. V mnohých týchto mestách sa vzdelávali študenti z územia dnešného Slovenska, a najmä ich prostredníctvom sa myšlienky reformácie úspešne šírili aj na území Slovenska, kde mali dobrú živnú pôdu.

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Námestie SNP v Bystrici
6
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM