Jakub Forgács Správy

Bystrica chce VYMENIŤ most pri malej železničnej stanici: Má slúžiť iba chodcom a cyklistom

Rozhodnutie nahradiť existujúci most novým vyplynulo zo záverov zrealizovanej diagnostiky a statického posúdenia v uplynulom období.

Ilustračný obrázok k článku Bystrica chce VYMENIŤ most pri malej železničnej stanici: Má slúžiť iba chodcom a cyklistom
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Pred dvomi rokmi si dalo mesto vypracovať diagnostiku a statické posúdenie viac ako 60-ročného mosta ponad rieku Hron pri malej železničnej stanici. V zmysle záverov odborníkov bola vtedy z mosta pre jeho nevyhovujúci technický stav vylúčená automobilová doprava, pričom koridor pre peších i cyklistov bol ponechaný. „Dlhodobým zámerom samosprávy je vytvoriť v tejto lokalite atraktívny priestor s promenádnym mostom a dôstojným vstupom k urpínskym serpentínam. V septembri preto vyhlásila verejné obstarávanie na projektanta, ktorý sa postará o vypracovanie projektovej dokumentácie na vybudovanie nového mosta,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Komplexná rekonštrukcia

„Rozhodnutie nahradiť existujúci most novým vyplynulo zo záverov zrealizovanej diagnostiky a statického posúdenia v uplynulom období. Most má vyše 60 rokov, je značne poškodený a nachádza sa v nevyhovujúcom technicko-stavebnom stave. Preto na ňom nie je možné vymeniť len povrch, ale pristúpime k jeho komplexnej rekonštrukcii v rozsahu odstránenia pôvodného a vybudovania úplne nového mosta,“ hovorí Martin Snopko z oddelenia údržby miestnych komunikácií a inžinierskych si­etí.

Len pre chodcov a cyklistov

„K rekonštrukcii, resp. výmene mosta sme museli od vodohospodárov získať súhlas a základné parametre, aký by mal byť, aby nespôsoboval problémy v prípade povodní a vysokej hladiny Hrona. Napriek tomu, že nový most bude slúžiť výhradne chodcom a cyklistom, projektovať sa bude s nosnosťou pre automobily, aby sme ho vedeli využiť v prípade mimoriadnych situácií. Jeho povrch a mobiliár na ňom umiestnený bude prevzatý z projektu parčíka pri malej železničnej stanici, aby spoločne vytvárali ucelený verejný priestor,“ dopĺňa Jakub Gajdošík, viceprimátor mesta Banská Bystrica.

Po ukončení verejného obstarávania na zabezpečenie zhotoviteľa projektovej dokumentácie pre stavebné povolenie bude s víťazom podpísaná zmluva o dielo. Predpokladaná doba dodania projektovej dokumentácie je 28 týždňov. Následne požiada mesto o vydanie stavebného povolenia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM