Jakub Forgács Rôzne Správy

Bunker Mor ho! zohral v SNP významnú úlohu: Viete, na čo slúžil partizánom? FOTO

V lese pri Banskej Bystrici je ukrytý partizánsky bunker. Práve v ňom pôsobili pracovníci Slobodného slovenského vysielača.

Ilustračný obrázok k článku Bunker Mor ho! zohral v SNP významnú úlohu: Viete, na čo slúžil partizánom? FOTO
14
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V utorok si prišli do mesta pod Urpínom najvyšší ústavní činitelia pripomenúť 79. výročie SNP kladením vencov. Keďže SNP patrí medzi významnú udalosť z našej histórie, vybrali sme sa aj my na zaujímavé miesto pod Jelenskou skalou v Starohorských vrchoch, ktoré počas druhej svetovej vojny zohralo dôležitú úlohu. Ide o partizánsky bunker Mor ho!

Letáky aj ilegálny časopis

Do priestorov pod Jelenskú skalu sa po 27. októbri 1944 premiestnili pracovníci Slobodného slovenského vysielača, ktorých v decembri 1944 začlenili do partizánskej brigády Pomstiteľ ako Piaty partizánsky oddiel. Hlavnou úlohou Piateho partizánskeho oddielu bolo okrem bojových a diverzných akcií organizovať a vydávať letáky a ilegálny cyklostylovaný časopis Mor ho!. Bol to denník, ktorý vychádzal od 17. januára do 1. marca 1945 nákladom 300 – 350 výtlačkov denne a kolportovali ho po celej Partizánskej republike.

Celkove vyšlo 51 čísel časopisu Mor ho! na 254 stranách a spolu bolo vytlačených 16 911 exemplárov a niekoľko čísiel časopisu Zvesti.

Bunker je v súčasnosti zrekonštruovaný a voľne prístupný. Nechýba pri ňom posedenie, stan či pamätná tabuľa, ktorá vysvetľuje jeho význam. Dostanete sa k nemu po Partizánskom chodníku (červená značka), ktorý spája Španiu Dolinu a Staré Hory.

Bunker Mor ho! si môžete pozrieť na záberoch v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Partizánsky bunker Mor ho!
14
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM