Monika Obrtalová Rôzne

Biskupi sa zišli na Donovaloch: Riešili odvolanie Bezáka!

Otázky spojené s rozhodnutím pápeža Benedikta XVI. odvolať trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka z úradu boli súčasťou dnešnej diskusie slovenských biskupov, členov Konferencie biskupov Slovenska (KBS), na Donovaloch.

„Svätý Otec urobil toto rozhodnutie po osobnom a dôkladnom oboznámení sa s výsledkami apoštolskej vizitácie a komunikácii medzi arcibiskupom Bezákom a príslušnými kongregáciami,“ uviedol pre médiá predseda KBS arcibiskup Stanislav Zvolenský. Dodal, že biskupi zotrvávajú na svojom predošlom stanovisku a prijímajú rozhodnutie pápeža. Ako ďalej povedal, zaznamenávajú, že niektorí sa vyjadrujú aj v smere, že táto situácia by mohla poškodiť cirkev. „Toto sú záležitosti, ktoré sa dajú vyhodnocovať spätne. V každom prípade, my si v tejto chvíli tiež uvedomujeme a vidíme zreteľne, že toto cirkev aj očisťuje,“ konštatoval Zvolenský.

Apoštolská vizitácia, ktorá bola na Slovensku, spočívala podľa neho v tom, že apoštolský vizitátor vypočul mnoho osôb, medzi nimi boli aj biskupi. „Ktorí a čo povedali, je viazané tajomstvom,“ uviedol Zvolenský. Na otázku redaktora, či Zvolenský dostal od Bezáka list, v ktorom možno vyjadroval svoje pochybnosti o tom, že bol odvolaný, uviedol, že tento list otec arcibiskup rozposlal. „Čiže, dostal som ho aj ja,“ dodal Zvolenský.

Bezák oznámil svoje odvolanie na omši v nedeľu 1. júla. O jeho odvolaní rozhodol pápež Benedikt XVI., čo vyvolalo značný ohlas nielen medzi veriacimi, ale aj na stránkach zahraničných médií. Motív Svätej stolice pritom nie je celkom jasný. Vatikán hovorí, že dôvodom sú výsledky apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila na prelome januára a februára. Ďalšie podrobnosti však už neuvádza.

Ako informovala v pondelok 16. júla televízia TA3, medzi 11 otázkami, s ktorými sa Vatikán obrátil na dnes už odvolaného trnavského arcibiskupa, boli aj otázky týkajúce sa jeho názoru na celibát, abortu, eutanázie či predmanželských vzťahov. Aktuálna situácia katolíckej cirkvi na Slovensku bola témou stretnutia slovenských biskupov, členov KBS. Ako uviedol hovorca KBS Jozef Kováčik, prítomný bol, ako vždy na týchto stretnutiach, aj apoštolský nuncius Mario Giordana. Na stretnutí sa zúčastnilo 15 biskupov, jeden sa ospravedlnil zo zdravotných dôvodov po operácii.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM