Marek Šebeňa Rôzne

BBSK chce zriadiť nové sociálne zariadenia

Domov sociálnych služieb Zawatka v Závadke nad Hronom v okrese Brezno chce zriadiť Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).

Tiež rekonštruovať objekt v Rimavskej Sobote, kde by mal vzniknúť viacúčelový komplex sociálnych služieb. Tým by sa zlepšila infraštruktúra sociálnych zariadení v tomto kraji. Časť financií na realizáciu svojich zámerov plánuje BBSK čerpať z dostupných európskych zdrojov pre oblasť sociálnych vecí na programovacie obdobie rokov 2007 až 2013.
Projekt Vznik Domova sociálnych služieb Zawatka začali realizovať koncom minulého roku, kedy BBSK od obce Závadka nad Hronom odkúpil za symbolickú cenu budovu bývalej slobodárne aj s pozemkom. Podľa spracovanej štúdie rekonštrukcie sa zmení na domov sociálnych služieb pre 40 žien a mužov. Predpokladané rozpočtové náklady sú takmer 1,77 milióna eur (53,32 milióna Sk). Podľa benchmarku stanoveného v Programovom manuáli ROP 2007–2012 je však výška oprávnených výdavkov na 40 miest 703.711 eur (21,2 milióna Sk). Znamená to, že v prípade schválenia projektu len na realizáciu stavebnej časti by BBSK zo svojich zdrojov dofinancoval až vyše 1,04 milióna eur (31,33 milióna Sk).
Finančne oveľa nákladnejšia bude rekonštrukcia objektu bývalého Domova mládeže v Rimavskej Sobote na Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb. Poskytovať by v ňom mali služby pre rôzne sociálne odkázané skupiny obyvateľstva, uvažuje sa v ňom s kapacitou 180 miest. Rozpočet stavebnej časti by mal dosiahnuť bezmála 6,53 milióna eur (196,72 milióna Sk). Podľa benchmarku spomínaného programovaného manuálu je maximálna výška oprávnených výdavkov na kapacitu 180 užívateľov takmer 3,16 milióna eur (95,2 milióna Sk). BBSK by tak realizáciu stavebnej časti tohto zámeru musel zo svojich zdrojov dofinancovať sumou vyše 3,36 milióna eur (101,22 milió­na Sk).

zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM