Michal Majer Rôzne

Banskobystrický geopark je v patovej situácii

Projekt Banskobystrického geoparku, ktorý má za cieľ vytvorenie klastra cestovného ruchu po vzore Liptova či Oravy, sa nedávno dostal do slepej ulice. Nepodarilo sa mu totiž získať financie ani na jeden z projektov, ktoré mali začať realizovať víziu

Občianske združenie Banskobystrický geomontánny park (BBGMP) začalo na rovnomennom projekte pracovať už v roku 2005. V súčasnosti má 48 členov, z toho 42 právnických osôb vrátane viacerých okresných obcí. Hlavným dôvodom jeho vzniku bola snaha o spoločnú propagáciu a maximálne využitie prírodného a kultúrno-historického potenciálu banskobystrického regiónu. Cestovnému ruchu v okolí krajského mesta totiž chýba spoločná ponuka územia, ktorá by mala tvoriť základný predpoklad pre zvýšenie návštevnosti celého regiónu. „Územie je nekoordinované a ponuka návštevníkom nepostačuje pre zvýraznenie jedinečnosti miesta. A to aj napriek tomu, že mesto Banská Bystrica a 41 obcí okresu disponuje množstvom pamiatok banskej histórie, bohatým prírodným prostredím a ľudským potenciálom pre vznik nových služieb atraktívnych pre každú skupinu návštevníkov,“ hovorí riaditeľka BBGMP Iveta Kavčáková.

Práve tieto nedostatky mal riešiť nový klaster cestovného ruchu, ktorý chcel nasledovať už realizované projekty na severe Slovenska v oblasti Tatier alebo Liptova. Po niekoľkoročných prípravách boli vytvorené tri projekty na podporu viacerých aktivít zo strany európskych fondov. //„Žiadosti boli posúdené bez pripomienok, avšak zamietnuté, pretože sa na ne nenašlo dostatok zdrojov. A to aj napriek tomu, že územie mesta Banská Bystrica a jeho okolia je vo všetkých dokumentoch a stratégiách rozvoja SR definované ako územie medzinárodného významu s významnou funkciou cestovného ruchu,“ //vysvetľuje Kavčáková.

Na rozhodnutie ohľadom pridelenia financií mesto Banská Bystrica nereagovalo, rovnako sa zachoval aj BBSK. „Odvolania, ktoré by mohli situáciu zvrátiť, inštitúcie neodoslali. Keďže vo svojich rozpočtoch na rok 2011 neuvažujú ani o finančnej podpore BBGMP hrozí, že zanikne „iniciatíva zdola“ a celý proces budovania klastra bude zatlačený do úzadia,“ uvádza riaditeľka. Napriek neustálemu zdôrazňovaniu podpory cestovného ruchu zo strany miestnej a regionálnej samosprávy necítia zástupcovia BBGMP takmer žiadnu podporu zo strany inštitúcií. Ako Kavčáková pokračuje, v tejto záležitosti chýba politický lobbing, chýba však aj miestny a regionálny lobbing. Za kľúčové projekty rozvoja cestovného ruchu tak stále bojuje len mimovládny sektor.

Kedže v tomto roku boli neúspešné všetky tri zásadné projekty hrozí, že cestovný ruch v Banskej Bystrici a okolí sa potlačí do úzadia a iné regióny nás oberú o turistov. Banskobystrický geomontánny park sa bude pravdepodobne naďalej budovať po drobných krokoch do času, kedy za väčšie zdroje uspejú iné okolité regióny. Vízia Banskej Bystrice ako centra turistického ruchu tak ostane na dlhé obdobie len víziou.

mm

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM