Jakub Forgács Kultúra

Bábkové divadlo pripravuje premiéru: Nová hra čerpá aj z výskumu sexizmov

Diagnóza: slovo je novou inscenáciou Bábkového divadla na Rázcestí pre mladých a dospelých. Poukazuje na význam a silu hovoreného slova v našich životoch. V premiére si ju budete môcť pozrieť už vo štvrtok 28. marca o 19:00.

Ilustračný obrázok k článku Bábkové divadlo pripravuje premiéru: Nová hra čerpá aj z výskumu sexizmov
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Od polovice februára prebieha v BDNR skúšanie novej hry, ktorá čerpá z projektu Lexikon sexizmu. Tento projekt bežal od mája 2012 a zapojili sa do neho študenti Katedry slovenského jazyka pod vedením L. Urbancovej, Amnesty Internetional a viaceré stredné školy z Banskej Bystrice. Na výskume sa tiež podieľali herečky a hostky štúdia Twiga (Teater women improvisation gender action) pod vedením I. Škripkovej.

Lexikon sexizmu bol zameraný na výskum sexizmov v súčasnom, či už verbálnom alebo neverbálnom, prejave ľudí. Jeho zámerom bolo upozornenie na súvislosť medzi konaním násilných činov a bežným slovom. Celý výskum sa dotýkal témy neviditeľnej moci slova v zmysle “hovoriť znamená konať“. Skúmal sa totiž materiál zozbieraný z rôznych slovných, literárnych prejavov, až po hovorené slovo. Ten sa stal podkladom pre scenár tejto hry.

Samotná inscenácia je zavŕšením celého projektu a štúdio Twiga ňou chce pokračovať v “scitlivovaní“ verejnosti. Režisérka I. Škripeková a tvorivý tím sa pri nej inšpirovali ženským chórom, ktorý svojou interpretáciou upozorňuje na význam hovoreného slova. Ženský chór uvidíte v BDNR a v štúdiu Twiga vôbec po prvýkrát.

V hre Diagnóza: slovo, ktorú v roku 2012 podporil aj Úrad vlády SR, sa predstaví čisto ženské obsadenie: Marianna Mackurová, Eva Dočolomanská, Ivana Kováčová, Mária Šamajová, Alena Sušilová, hostky Veronika Fekiačová, Slavomíra Fulinová a študentky Akadémie umení Andrea Krestianová a Zuzana Ďuríková. Na klavíri hrá Katarína Maliková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM