Monika Obrtalová Rôzne

Autobusy MHD už premávajú po starých trasách

V meste pod Urpínom sa skončilo dočasné obmedzenie premávky autobusov mestskej hromadnej dopravy na linkách vedúcich popri starej nemocnici. Vyžiadala si ho výstavba cestného severného obchvatu Banskej Bystrice.

Realizátor stavby spoločnosť Granvia Construction dnes odovzdala zrekonštruovanú časť cesty od starej nemocnice ku križovatke pri Aurise, vedúcej na najväčšie banskobystrické sídlisko Rudlová-Sásová. Počas rekonštrukcie na uvedenom úseku bol úplne vylúčený prejazd pre všetky motorové vozidlá. Obchádzková trasa počas uzávierky viedla obojsmerne po miestnych komunikáciách – Horná, Kukučínova a Rudlovská cesta.

„Na časti tejto cesty bolo nutné zlepšiť jej dopravné parametre – šírkové usporiadanie, smerové a rozhľadové pomery a zabezpečiť jej odvodnenie. Vymenili sme tam asi 500 kubických metrov podložia a inštalovali približne 250 metrov dažďovej kanalizácie a odlučovače ropných látok. Dĺžka novovybudovanej časti komunikácie je asi 185 metrov. Pred dokončením je chodník pre peších a verejné osvetlenie, ktoré tam doteraz neboli,“ uviedla Lenka Kubejová z útvaru komunikácie Granvia Construction. Dodala, že vyvolané investície na tejto časti stavby si vyžiadala aj prekládka železničných káblov, vysokonapäťových rozvodov a vodovodu. Realizátor stavby kruhovej križovatky, ktorá na nej pribudla, musel zabezpečiť aj preloženie optických telefónnych káblov a hlavnej splaškovej kanalizácie.

Najdôležitejším objektom však bol oporný múr vysoký až 14 a dlhý 175 metrov. Ten je vzhľadom na nepriaznivé základové pomery založený na štrkových pilótach v kombinácii s mikropilótami a realizovaný technológiou vystužovaných zemín. Realizácia kruhovej križovatky je rozdelená na dve etapy. Počas prvej z nich zrealizovali dažďovú kanalizáciu a polovicu kruhového objazdu. Počas druhej etapy dokončia druhú polovicu kruhového objazdu a cestu popod novovybudovaný železničný most, napájajúcu sa na pôvodnú komunikáciu Rudlovská cesta.

Zdroj: TASR Foto: imhd.sk

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM