Jakub Forgács Správy

Ako toto dokázali? Dedinku pri Bystrici vyšla oprava ciest o desaťtisíce € lacnejšie než sa čakalo!

Ušetrili nemalé peniaze! Komplexná rekonštrukcia, oprava výtlkov a obnova povrchov ciest vyšli malú obec v okrese Banská Bystrica o desatky tisíc eur lacnejšie, ako sa predpokladalo. Podarilo sa to vďaka verejnej súťaži, v rámci ktorej bola zrealizovaná e-aukcia.

Ilustračný obrázok k článku Ako toto dokázali? Dedinku pri Bystrici vyšla oprava ciest o desaťtisíce € lacnejšie než sa čakalo!
Zdroj: TASR

Obec Poniky v okrese Banská Bystrica už vlani v lete začala s komplexnou rekonštrukciou miestnych komunikácií, opravila výtlky a obnovila povrch vozovky. S rekonštrukciou ciest obec, ktorá má okolo 1 600 obyvateľov, pokračuje aj v týchto dňoch.

„Bočných ciest máme v Ponikách neúrekom. Sú poznačené zubom času, počasím, premávkou i rôznymi prekopávkami. V niektorých novších častiach našej obce dokonca chýbajú. V rámci rekonštrukcie ciest sme získali dotáciu vo výške 3 900 eur, zo svojich zdrojov na tieto práce obec použila sumu 6 600 eur,“ hovorí prednosta Obecného úradu Poniky Roman Mikušinec.

Obci zostalo doriešiť už iba posledné tri komunikácie, a to v lokalite Bukovinka v Ponickej Hute, „Ku Mlynu“ v Ponikách a v časti „Na Hrb“ v Ponickej Lehôtke. S prípravnými prácami začala už vlani v septembri. Keďže išlo o celistvé úseky, v rámci ktorých sa riešilo nielen cestné teleso, a teda asfaltová časť ciest, ale aj obrubníky a odvodnenie, práce trvali dlhší čas. Obec musela urobiť tiež prieskum, presný výmer, rozpočty a zabezpečiť všetku potrebnú technickú dokumentáciu.

„Predpokladaná hodnota bola vyčíslená na 192 000 eur. Obec musela zabezpečiť potrebné finančné prostriedky. Získali sme ich z kladného podnikania spoločnosti OPL Poniky, do obecného rozpočtu boli prevedené ako dividendy. Nasledovala verejná súťaž, v rámci ktorej sme zrealizovali aj tzv. e-aukciu. Víťazná suma bola vo výške 108 000 eur. Ušetrili sme tým takmer 100 000 eur,“ vysvetľuje Mikušinec. Ako pripomína, v rámci „nových“ komunikácií budú, podobne ako aj predtým, riešiť odvodnenie, obrubníky a prípravné práce na následné dobudovanie verejného osvetlenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM