Michal Majer Rôzne

Aké boli ďalšie návrhy hotela pri Pamätníku SNP?

Od piatku bude v Pasáži Beniczky na hlavnom námestí prístupná výstava návrhov verejnej urbanisticko-architektonickej súťaže na hotel pri pamätníku SNP. Verejnosť sa tak bude mať možnosť oboznámiť so 72 architektonickými štúdiami, ktoré boli do súťaže

Žiadosti o súťažné podklady prišli od 257 architekto­nických ateliérov nielen zo Slovenska, ale aj z Maďarska, Česka, Francúzska či Veľkej Británie. Do súťaže sa napokon prihlásilo 72 záujemcov, z ktorých odborná porota vybrala 4 ocenené návrhy. 22. septembra bol na tlačovej konferencii oficiálne predstavený víťazný návrh, ktorý pochádza z architektonického ateliéru BKPŠ Kusý – Paňák z Bratislavy. Ide o renomovaných architektov, ktorí stoja aj za stavbami ako Národná banka Slovenska, novostavba Slovenského národného divadla alebo komplex Eurovea. „Ide o nekonfliktný počin, ale dokonale sebavedomý, ktorý má svoju identitu. Za návrhom je cítiť majstrov, ktorí dokázali elegantne prepojiť interiér a exteriér,“ popísal víťaznú štúdiu predseda poroty Peter Pásztor.

Verejnosť však nemala možnosť oboznámiť sa so zvyšnými architektonickými návrhmi na riešenie tohto citlivého priestoru. Z tohto dôvodu sa investor stavby rozhodol, že usporiada verejnú výstavu všetkých doručených návrhov. Počas jej dnešného otvorenia prebehlo aj slávnostné odovzdanie ocenení za účasti hodnotiacej poroty a účastníkov súťaže. Finančné odmeny vo výške 25 500 eur si prevzali štyri ateliéry, ktorých práce boli vyhodnotené ako najlepšie. Takmer polovicu z tejto sumy získala práve víťazná dvojica architektov. Výstava bude verejnosti sprístupnená do 3.decembra 2010, denne od 11.00 do 18.00 hodiny.

gr

pamatnikbb2
30
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM