Jakub Forgács Správy

Akademici z niekoľkých krajín otvorili pálčivé témy: Na pôde UMB hovorili o migrantoch aj kybernetickej bezpečnosti

Akademická obec nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Poľska, Macedónska, Srbska, Estónska a Ukrajiny sa stretla pod Urpínom. Venovali sa bezpečnostným výzvam, ktoré rezonujú v súčasnosti medzi ľuďmi.

Ilustračný obrázok k článku Akademici z niekoľkých krajín otvorili pálčivé témy: Na pôde UMB hovorili o migrantoch aj kybernetickej bezpečnosti
Zdroj: TASR

Bezpečnostným výzvam, ktoré sa týkajú migrácie či otázok kybernetickej bezpečnosti, sa venovali účastníci dvojdňovej medzinárodnej konferencie Bezpečnostné fórum 2016, ktorá sa uskutočnila na pôde Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Zastúpenie na nej mala prevažne akademická obec, a to nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Poľska, Macedónska, Srbska, Estónska a Ukrajiny.

„Na deviatom ročníku Bezpečnostného fóra, ktoré organizuje naša fakulta, Katedra bezpečnostných štúdií, sa stretávajú odborníci z akademickej sféry, ale i ľudia z praxe, ktorí si vymieňajú poznatky. Dnes sme svedkami, že tradičné chápanie bezpečnosti ako vojenských aspektov sa mení, rastie význam nevojenských aspektov bezpečnosti a k nim patrí informačná bezpečnosť, societálna bezpečnosť, teda bezpečnosť jednotlivca a spoločnosti, a samozrejme sa dotýka i migrácie. To sú otázky, ktoré si musia klásť nielen príslušné ministerstvá, ale aj akademická sféra, ktorá vzdeláva budúcich odborníkov,“ priblížil vedúci Katedry bezpečnostných štúdií Rastislav Kazanský.

Podľa Štefana Danicsa z Fakulty bezpečnostného managementu Policajnej akadémie Českej republiky sú bezpečnostné hrozby nevojenského charakteru rovnaké tak pre Slovensko, ako i Česko. Problémy migrácie nielenže nie sú vecne pomenovávané, ale ani riešené po stránke bezpečnostnej, kultúrnej či sociálnej.

„Dnes sme postavení do situácie, že koncepcia migračnej politiky v rámci EÚ absentuje. Musia sa s ňou štáty vyrovnať na vlastnú päsť. Prehlbuje sa euroskepticizmus. Otázkou je, či to EÚ nerozloží. V Nemecku je situácia taká, že Bavorsko, ktoré prispieva najviac, chce vystúpiť zo spolku. Najvyššie štátne zastupiteľstvo v Nemecku má 440 trestných oznámení za vlastizradu na vlastnú kancelárku Merkelovú, lebo nezabezpečuje bezpečnosť hraníc a svojich vlastných obyvateľov. Situácia je veľmi vážna a mala by sa riešiť koncepčne a nenechávať to na jednotlivé štáty. Liberálne nastavená migračná politika má svoje obmedzenia. Dnes sa nevie, ako ďalej,“ konštatoval Danics.

Na medzinárodnej vedeckej konferencii Bezpečnostné fórum 2016 sa prednášajúci vo svojich príspevkoch venovali i ďalším témam zameraným na európsky a transatlantický bezpečnostný priestor.

Čítajte tiež:

Študenti budú v Bystrici analyzovať údaje z Cernu: Spoja sa s vedcami aj rovesníkmi z Milána či Londýna

Títo Bystričania majú zálusk na kreslo v parlamente: Mená ľudí z nášho mesta, ktorí kandidujú vo voľbách

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM