Monika Obrtalová Rôzne

Akadémia umení sa chce zaradiť medzi univerzity

Akadémia umení v Banskej Bystrici sa chce zaradiť medzi univerzity. Pred rokom, keď sa skončila komplexná akreditácia, sa jej to nepodarilo. Zistené nedostatky však už odstránila a jej rektor Matúš Oľha poslal ministrovi školstva žiadosť o prehodnote

//„Veľmi významne sa nám podarilo školu vybaviť technicky i materiálne. Vďaka grantu zo štrukturálnych fondov Európskej únie sme do týchto oblastí v poslednom období investovali podstatnú časť z približne päť miliónov eur. Tieto financie nám napríklad umožnili okrem iného na Fakulte dramatických umení vymeniť stoličky zo začiatku 70. rokov minulého storočia. Predpokladám, že sa nám do konca roka 2011 podarí preinvestovať spomenuté finančné prostriedky a uzatvoriť tým kapitolu základného dobudovania našej akadémie,“ //konštatoval Oľha. Rektor by uvítal, keby sa v meste pod Urpínom popri už existujúcej Štátnej opere podarilo čo najskôr zriadiť symfonický orchester a činohru. Tieto telesá sú totiž kľúčové pre aktivity akadémie v oblasti vzdelávania umeleckého dorastu, pretože poskytujú pracovné príležitosti v jej sídle pre vysokoškolských pedagógov, ale tiež pre jej najtalentovanejších absolventov.

V akademickom roku 2010/2011 sa na štúdium na Akadémii umení v Banskej Bystrici zapísalo 633 študentov, z nich 39 študuje v externej forme štúdia. Do prvých ročníkov sa zapísalo viac ako 200 poslucháčov bakalárskeho a magisterského stupňa. Doktorandské štúdium otvára akadémia v tomto akademickom roku aj na FDU, čím uzatvorila proces dobudovania všetkých troch stupňov štúdia na všetkých troch fakultách. „Fakulta múzických umení má priznané inauguračné a habilitačné práva a vedenie školy predpokladá, že v krátkom čase sa tak stane aj na Fakulte výtvarných umení. Podľa platných predpisov a právnych noriem by FDU mala nárok uchádzať sa o tieto práva po absolvovaní prvých poslucháčov doktorandského štúdia, teda najskôr o tri roky,“ informovala kancelárka banskobystrickej Akadémie umení Danica Šimková.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM