Jakub Forgács Správy

Aj vy ste sa hrávali na HEXAGONE? Známe bystrické IHRISKO prejde OBNOVOU

Už tento rok sa začne s prvou etapou obnovy diela, v rámci ktorej sa spracuje dokumentácia, zhotovia sa formy a začne sa s výrobou jednotlivých prefabrikovaných dielcov.

Ilustračný obrázok k článku Aj vy ste sa hrávali na HEXAGONE? Známe bystrické IHRISKO prejde OBNOVOU
2
Galéria

V najbližšom období získa svoju niekdajšiu podobu aj dielo HEXAGON v Parku pod Pamätníkom SNP, ktoré v minulosti slúžilo ako detské ihrisko. „Nielen odborná verejnosť, ale aj obyvatelia nás neraz žiadali, aby sme pristúpili k jeho obnove. Prvé stretnutie a odborné prerokovanie k detskému ihrisku HEXAGON sme zorganizovali už v roku 2019, pričom sme požiadali odborníkov, aby navrhli alternatívy možných riešení a vytvorili k dielu posudky. Ide o významný artefakt, pretože je súčasťou Pamätníka SNP,“ objasňuje Jana Pelikánová z Oddelenia kultúry MsÚ v Banskej Bystrici.

Kto je autorom?

„K záchrane a ponechaniu diela sa v roku 2019 vyjadrovali aj významné historičky a historici umenia – Klára Kubičková, Sabina Jankovičová, Zuzana Leškanič Majlingová či Ivan Siláči. Všetci odporučili dielo ponechať a zachrániť pre budúce generácie,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Autorstvo tohto výtvarného diela sa dlhé roky pripisovalo Karolovi Lackovi. Kurátorka Stredoslovenskej galérie a historička umenia Zuzana LeškaničMajlingová však zrealizovala podrobný výskum a zistila, že pravým autorom diela bol priemyselný dizajnér Ján Ondrejovič. Následne nadviazala kontakt s dedičmi a spracovala archívne materiály, ktoré poskytla samospráve.

„Ihrisko zostáva cenným dobovým príkladom komplexného – kontextuálneho prístupu k vytváraniu moderného životného prostredia. Bolo vytvorené s rešpektom k symbolickým hodnotám a výtvarným nárokom významnej lokality mesta. Mám radosť, že po dlhoročnej spolupráci Janky Pelikánovej z oddelenia kultúry s odborníkmi, mesto pristúpilo k jeho obnove. Zásluhu na popularizácii významu originálneho detského ihriska Hexagon majú aj domáce umelecké a kultúrne inštitúcie – Divadlo Štúdia tanca či Stredoslovenská galéria, viacerí žurnalisti, vrátane RTVS – Štúdio B. Bystrica, kde nakrútili o Ihrisku Hexagon krátky dokumentárny film. Poďakovanie patrí aj mnohým obyvateľom a všetkým, ktorí sa spájali a venovali myšlienke jeho záchrany od roku 2015 neutíchajúcu pozornosť,“ hovorí Zuzana Leškanič Majlingová.

Viac o tom, kedy a ako prebehne obnova, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Ihrisko Hexagon v Parku pod Pamätníkom SNP prejde obnovou
2
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM