Krimi

Zvýšte pozornosť! Polícia sa zameria na dodržiavanie povinností chodcov a vodičov

Vo štvrtok 7. februára by ste mali zvýšiť opatrnosť. Polícia rozbehne dopravnú akciu, ktorá sa zameria na chodcov i vodičov.

Ilustračný obrázok k článku Zvýšte pozornosť! Polícia sa zameria na dodržiavanie povinností chodcov a vodičov
10
Galéria
Zdroj: TASR

Polícia sa zameria vo štvrtok na vodičov a chodcov, či dodržiavajú na cestách svoje povinnosti. Stane sa tak počas dopravnej akcie, ktorú vyhlásil prezident Policajného zboru Milan Lučanský. Cieľom je ochrániť čo najviac životov účastníkov cestnej premávky.

Polícia totiž od začiatku roka eviduje 11 usmrtených chodcov. Do 3. februára zaevidovala aj 1121 dopravných nehôd, pričom o život prišlo 19 osôb a 55 ľudí utrpelo ťažké zranenie. „Sú to alarmujúce fakty. Keďže upozornenia a dobré rady polície nezaberajú, posvietime si na týchto účastníkov cestnej premávky ešte viac. Policajti budú postupovať nekompromisne,“ skonštatovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

V prípade zistenia priestupkov dajú chodcom pokutu do 50 eur v blokovom konaní a do 100 eur v správnom konaní. „A ak chodec idúci po krajnici alebo po okraji vozovky za zníženej viditeľnosti nemá na sebe reflexné prvky alebo reflexný odev, hrozí mu pokuta do 50 eur,“ zdôraznila Baloghová.

Pokuty hrozia aj vodičom.

Za nedanie prednosti chodcom, ak vstúpili na vozovku a prechádzajú cez priechod, ukladá zákon pokutu do 50 eur. Za ohrozenie chodca, ktorý vstúpil na vozovku a prechádza cez priechod, je to pokuta na mieste do výšky 150 eur.

Prezident Policajného zboru dal úlohu aj krajským riaditeľom, aby v tomto mesiaci vykonali policajti okrem tejto celoslovenskej akcie aj ďalšie takéto kontroly v každom kraji samostatne.

Foto: ilustračné

Policajná kontrola
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM