Rôzne Správy

Výtvory rezbára z Podpoľania poznajú aj vo svete: Čo by chcel dostať do prezidentskej záhrady? FOTO

Detviansky rezbár Dodo Slávik niekedy dával inzeráty do novín. Teraz mu záujemcovia sami telefonujú. Aký má sen?

Ilustračný obrázok k článku Výtvory rezbára z Podpoľania poznajú aj vo svete: Čo by chcel dostať do prezidentskej záhrady? FOTO
2
Galéria
Zdroj: EASYFOTO TASR - Silvia Tannhauserová

Španielsko, Švajčiarsko i Veľká Británia sú krajiny, do ktorých putovali ľudové drevené kŕmidlá pre vtáky od detvianskeho rezbára Doda Slávika. Ako povedal, jeho najbližšia tvorba smeruje do Írska. Kŕmidlá poslal slovenským rodinám, ktoré v spomínaných krajinách žijú.

Robota na týždne

Pripomenul tiež, že tvorbe maľovaných výrobkov z dreva s tematikou ľudových vzorov Podpoľania sa venuje od roku 2016. „Táto práca je moja zdravotná terapia a pre fungovanie svojho organizmu ju potrebujem. Po prekonaní mozgovej príhody som začal robiť s drevom. Cieľom bolo venovať sa folklórnej tematike, ktorá mi je ako rodenému Detvanovi veľmi blízka,“ spomenul s tým, že robí to, po čom je v súčasnosti dopyt.

Začiatky jeho tvorby sa spájajú s výrobou drevených črpákov. Neskôr sa však stal súčasťou podpolianskeho občianskeho združenia, ktoré sa špecializuje na regionálne produkty. Okrem črpákov má v súčasnosti vyrobených približne 50 až 60 kŕmidiel pre vtáky. „Sú na nich vyrezané detvianske ľudové motívy, robím iba určitý vzor. Inšpirujú ma výšivky,“ podotkol.

Výroba jednej búdky podľa neho trvá jeden až dva týždne.

„Pre zdravotný stav som však odkázaný aj na pomoc iných. Kupujem hotové dosky a už potom ich zliepam. V domácej dielni mám síce jednoduché a amatérske stroje, viem si však s nimi poradiť,“ zhrnul a dodal, že keď je všetko dokončené, nasleduje maľovanie výrobku.

Viac o robote pána Slávika a jeho sne sa dozviete na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Výroba drevených kŕmidiel je pre rezbára zdravotnou terapiou
2
Galéria
Zdroj: EASYFOTO TASR - Silvia Tannhauserová
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM