Tlačové správy

Voľby do VÚC a obcí by sa mohli konať skôr: Kedy pôjdeme k volebným urnám?

Predĺženie súčasnej lehoty na vykonanie volieb o sedem dní má vytvoriť predpoklady na určenie optimálneho termínu ich konania.

Ilustračný obrázok k článku Voľby do VÚC a obcí by sa mohli konať skôr: Kedy pôjdeme k volebným urnám?
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Voľby do orgánov samosprávnych krajov a samospráv obcí by sa mohli konať skôr. Ministerstvo vnútra (MV) SR navrhuje, aby mohli byť už v posledných 21 dňoch ich volebného obdobia namiesto súčasných 14.

Skorší termín

Tohtoročné spojené voľby by sa tak nemuseli konať v období krátko pred Sviatkom všetkých svätých. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý je v skrátenom medzirezortnom konaní.

„Predĺžením lehoty na uskutočnenie volieb do orgánov samospráv obcí a volieb do orgánov samosprávnych krajov v rámci volebného obdobia a bez jeho narušenia sa vytvárajú predpoklady na širší časový priestor na určenie vhodného termínu konania príslušných volieb najmä s ohľadom na zvyklosti obyvateľstva v súvislosti s dňami pracovného pokoja a so štátnymi sviatkami,“ píše sa v predložených materiáloch.

Predĺženie súčasnej lehoty na vykonanie volieb o sedem dní má vytvoriť predpoklady na určenie optimálneho termínu ich konania.

Zákon o politických stranách a hnutiach

Novelou sa má upraviť aj zákon o politických stranách a politických hnutiach. Zmeny sa majú týkať sankcií pre kandidátov koalícií strán a hnutí pri voľbách do Národnej rady SR a do Európskeho parlamentu. Nemajú sa vzťahovať na blížiace sa spojené voľby do orgánov územnej samosprávy.

Účinnosť by mohla novelizácia v prípade jej schválenia nadobudnúť dňom vyhlásenia v zbierke zákonov.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM