Jakub Forgács Rôzne

V sobotu sa bude čistiť Tulská: S nápadom prišli študenti UMB, pôsobiaci v ekologickom združení

Občianske združenie EnviroFuture v spolupráci s mestom Banská Bystrica a so SČK – sociálno-charitatívnym centrom Prístav organizujú v sobotu od 10:00 v rámci akcie „Za krajšie mesto“ jarné čistenie Tulskej ulice.

Ilustračný obrázok k článku V sobotu sa bude čistiť Tulská: S nápadom prišli študenti UMB, pôsobiaci v ekologickom združení
Foto: Rastislav Búgel

Všetci dobrovoľníci sa stretnú pred hostincom U Kucbela. Ako sa píše na plagáte k tejto akcii, stačí si priniesť chuť do práce a rukavice.

Tulskú si vybrali na základe aplikácie

Členovia OZ EnviroFuture sa pred niekoľkými týždňami rozhodli, že zorganizujú jarné čistenie. „Plánovali sme ho na 27. apríla, ale bol problém s veľkoobjemným kontajnerom, tak sme akciu museli presunúť na 11.mája,“ povedal Alexander Starinský z OZ EnviroFuture.

Keďže sú študentami UMB z rôznych miest, nepoznali veľmi znečistené lokality v Banskej Bystrici. „Tulskú ulicu sme si vybrali náhodne, na základe aplikácie Trshout, prostredníctvom ktorej môžu ľudia označiť nelegálne skládky,“ pokračoval Starinský. Po terénnom prieskume sa zhodli, že daná lokalita potrebuje vyčistenie – v aplikácii bola označená menšia skládka za garážami, no jej okolie je znečistené tiež.

Študenti zvyšujú ekologické povedomie

OZ EnviroFuture tvoria mladí ľudia, venujúci energiu a čas zvyšovaniu environmentálneho povedomia o možnostiach ochrany a zveladenia životného prostredia a podnikajú konkrétne aktivity, ktoré môžu napomôcť zelenšej budúcnosti. Ich mottom je „Live Green – Love Green – Think Green.“

Snažia sa rozvíjať model EkoUniverzity a aplikovať jeho vybrané nástroje do fungovania Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, rozširujú separovaný zber na internáty, rektorát UMB a na Akadémiu umení v Banskej Bystrici a zvyšujú enviromentálne povedomie prostredníctvom organizovania vzdelávacích a osvetových podujatí.

Foto: EnviroFuture

V sobotu sa bude čistiť Tulská: S nápadom prišli študenti UMB, pôsobiaci v ekolo
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM