Michala Halásová Rôzne

Odštartovala bezpečnostná akcia: Policajti si posvietia aj na motorkárov, cyklistov a chodcov

Polícia začala dnes dopravno-bezpečnostnú akciu Tispol zameranú na odhalenie vodičov jazdiacich pod vplyvom alkoholu. Počas tohto týždňa si policajti posvietia nielen na vodičov áut, ale aj motorkárov, cyklistov a chodcov.

V týchto dňoch sa neoplatí porušovať ani iné dopravné predpisy, tie tiež neujdú pozornosti mužov zákona. Táto akcia nie je len na slovenských cestách, ale súbežne vo všetkých európskych štátoch, ktoré združuje medzinárodná stavovská organizácia Tispol,“ dodala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Alkohol je jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd. „V januári sme zaevidovali 100 nehôd pod vplyvom alkoholu. Vo februári a marci ich počet mierne klesol (91 a 94 nehôd), v apríli sa však vyšplhal až na 111 nehôd, kde hlavnú úlohu zohral práve alkohol,“ vysvetlila Baloghová.

Pri dohľade nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky policajti odhalili za tri mesiace tohto roka 11 vodičov, ktorí šoférovali pod vplyvom alkoholu a navyše bez platného vodičského oprávnenia. Policajti za tri mesiace zistili alkohol u viac ako 500 cyklistov, piati dokonca odmietli „fúkať“. „V prípade vodičov motorových vozidiel sú čísla tiež alarmujúce. Viac ako 580 vodičov šoférovalo opitých, ôsmi sa odmietli podrobiť vyšetreniu na zistenie alkoholu a traja boli pod vplyvom inej návykovej látky,“ uviedla Baloghová.

Už viac ako 18 mesiacov je alkohol nad jedno promile trestným činom. „Mnohí to zjavne stále nevedia, prípadne si ešte stále myslia, že ich policajti neodhalia. Len v apríli však takto neuniklo pozornosti policajtov 420 vodičov a v marci 426 vodičov. Rekord si drží november 2012, kedy policajti odhalili až takmer 600 vodičov s alkoholom nad jedno promile,“ uzatvorila hovorkyňa.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM