Jakub Forgács Správy

Toto alergikov nepoteší: Bystrica a okolie má najvyššie koncentrácie peľu ambrózie a nielen to

Pre alergikov je dôležitá informácia, že denné koncentrácie peľu najvýznamnejších alergénov leta – paliny a ambrózie, naďalej porastú.

Ilustračný obrázok k článku Toto alergikov nepoteší: Bystrica a okolie má najvyššie koncentrácie peľu ambrózie a nielen to
Zdroj: TASR

V uplynulých dňoch na celom území Slovenska dominoval peľ bylín s prevažným zastúpením slabo alergizujúceho peľu pŕhľavovitých rastlín, ale aj najvýznamnejších alergénov tohto obdobia – peľu paliny a ambrózie. Zvýšené denné koncentrácie peľu týchto silných alergénov zaznamenali všetky monitorovacie stanice.

„Denné koncentrácie peľu lipnicovitých tráv sa postupne znižujú a dosahujú už len nízke denné koncentrácie. Oproti predchádzajúcemu týždňu však výrazne vzrástla koncentrácia peľu ambrózie. Spolu s palinou sa považujú za invázne rastliny, teda nepôvodné druhy, ktorých samovoľné šírenie ohrozuje biologickú rozmanitosť pôvodnej flóry. Momentálne je na zozname inváznych rastlín sedem bylín a štyri dreviny. Ambrózia má veľmi vysokú produkciu peľu – jedna rastlina vyprodukuje až niekoľko miliárd peľových zŕn, pričom už dvadsať peľových zŕn v kubickom metri vzduchu vyvoláva u alergikov na peľ zdravotné problémy. Neliečená alergia na ambróziu podobne ako aj u iných silných alergenóv spôsobuje výrazné zhoršenie zdravotného stavu a často prechádza do astmy“, konštatuje Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici.

Dodala, že najvyššie koncentrácie tejto rastliny zaznamenali monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, v Košiciach a v Bratislave. Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval ešte peľ skorocelu, štiavu, mrlíka, astrovitých a mrkvovitých rastlín. Vo vzduchu však rýchlo narastá koncentrácia spór húb, hlavne rodov Cladospórium, Alternária a Epiccocum.

Ako ďalej uviedla Tolnayová, v týchto a nasledujúcich dňoch bude naďalej prevažovať peľ bylín s najväčším zastúpením peľu pŕhľavovitých rastlín, ambrózie, ale aj paliny. Pre alergikov je dôležitá informácia, že denné koncentrácie peľu najvýznamnejších alergénov leta – paliny a ambrózie, naďalej porastú. Počas búrok a inej zrážkovej činnosti bude dochádzať k poklesu peľu v ovzduší. Stúpajúcu tendenciu majú aj denné koncentrácie spór plesní.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM