Jakub Forgács Kultúra

Stretnite sa s kresťanstvom formou rozhovoru, hudby, či umenia: Zavítajte na Noc kostolov

Aj tento rok sa v Banskej Bystrici, po vydarenom minulom ročníku akcie Noc kostolov, otvoria v piatok brány chrámov pre záujemcov o ich návštevu. Chrámy budú otvorené počas celej noci – od 19:00 až do 24:00.

Ilustračný obrázok k článku Stretnite sa s kresťanstvom formou rozhovoru, hudby, či umenia: Zavítajte na Noc kostolov
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Do kostola môže prísť každý

Na návštevníkov aj tento rok čaká okrem prehliadky sakrálnych priestorov aj bohatý program, nadväzujúc tak na kultúrne a duchovné hodnoty kresťanstva. Projekt „Noc kostolov“ ponúka tieto hodnoty nenúteným spôsobom všetkým ľuďom. Návštevníci majú možnosť stretnúť sa s kresťanstvom prostredníctvom rozhovoru, hudby, umenia či iných zážitkov.

Projekt „Noc kostolov“ je určený pre čo najširšiu verejnosť, bez ohľadu na rasu, farbu pleti, pohlavie, reč či vierovyznanie. Kultúrne pozadie programu, sprístupnenie bežne neprístupných miest a atmosféra noci môžu byť pre všetkých dobrou motiváciou zúčastniť sa. V Banskej Bystrici začne program „Noci kostolov“ o 19:00 vo všetkých katolíckych chrámoch v centre Banskej Bystrice, ale aj v kostole sv. Michala archanjela na Fončorde.

Koncerty, návšteva krýpt, aj prednášky

V katedrále sv. Františka Xaverského sa návštevníci okrem prehliadky jednotlivých častí kostola a krypty budú môcť každú hodinu započúvať do piatich organových koncertov (o 19:00, 20:00, 21:00, 22:00, 23:00), ktoré pripravia študenti organovej hry: Hanka Prostredníková, Magdaléna Kartáčová, Denisa Kabáčová, Matúš Kucbel, Marek Dietrich a ich hosť, trubkár Andrej Kozár.

V kaplnke sv. Michala archanjela v katedrále sa návštevníci budú môcť zúčastniť živého vysielanie modlitby Vešpier a prednášky náboženských redaktorov o histórii Kaplnky sv. Michala, o tom prečo je archanjel Michal patrónom Rádia Lumen, o histórii Rádia Lumen. Okrem toho budú mať možnosť vypočuť si ukážky najzaujímavejších relácií. Od 21:30 – 24:00 budú mať záujemcovia príležitosť na súkromnú adoráciu.

Vo farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie bude každú hodinu od 19:00 do 24:00 historický výklad. O 20:00 sa návštevníci môžu tešiť na organový koncert a po ňom na krátky výklad o tamojšom vzácnom organe. V „slovenskom" kostole Povýšenia sv. Kríža a v kostole sv. Alžbety budú každú hodinu od 19:00 až do 24:00 prezentované historické pohľady.

V kostolíku Povýšenia sv. Kríža na Kalvárii sa v peknej atmosfére okolitej prírody môžu účastníci tešiť na dva koncerty klasickej hudby v podaní hudobníkov: Jozefa Siváka (gitara) a Jána Sedlického (husle), so začiatkom o 19.30 a 20.30. Farnosť sv. Michala archanjela na Fončorde pripravila pre svojich návštevníkov program v podobe akadémie a prezentácie od 19.00 do 24.00. O 20.00 a 21.30 privítajú návštevníkov v tomto chráme gospelovým koncertom.

Program je pre všetkých zadarmo

V priebehu Noci kostolov budú otvorené kostoly a ponúknuté programy pre všetkých návštevníkov zadarmo. Je možné zadarmo navštíviť kostoly, zúčastniť sa koncertov, komentovaných prehliadok a všetkých sprievodných programov prebiehajúcich počas Noci kostolov.

Na „Noc kostolov“ pozýva aj dekan farnosti Banská Bystrica – Katedrála. „Na akciu NOC KOSTOLOV v Banskej Bystrici pozývame všetkých, ktorí majú záujem možno po prvýkrát alebo aj opakovane uvidieť skvosty architektúry banskobystrických kostolov, ako aj ich umeleckú výzdobu, či liturgické predmety. Opäť bude otvorená krypta Katedrály, do ktorej je vchod z Kapitulskej ulice. Tohtoročným bonusom Noci kostolov budú koncerty až v štyroch kostoloch! Tak ako minulý rok, aj teraz bude prebiehať súťaž o hodnotné knihy, prezentujúce históriu banskobystrického biskupstva doteraz nepublikovanými fotografiami. Tím organizátorov a dobrovoľníkov, ktorí sa vám budú venovať, sa už teraz teší na každého z vás,“ povedal Ján Krajčík.

Viac informácií nájdete na stránke www.nockostolov.sk.

Stretnite sa s kresťanstvom formou rozhovoru, hudby, či umenia: Zavítajte na Noc
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM