Jakub Forgács Kultúra

Štátnu operu v Bystrici plánujú opravovať: Veľká rekonštrukcia by sa mohla začať už onedlho!

Budova Štátnej opery v Banskej Bystrici už síce nie je v havarijnom stave, no stále čaká na dokončenie rekonštrukčných prác. Ministerstvo kultúry chce s opravami začať čo najskôr, aby sa jej stav už viac nezhoršoval.

Ilustračný obrázok k článku Štátnu operu v Bystrici plánujú opravovať: Veľká rekonštrukcia by sa mohla začať už onedlho!
Zdroj: TASR

Ako potvrdil šéf rezortu kultúry Marek Maďarič, práce sa možno začnú na budúci rok. Momentálne má ministerstvo zdroje na vypracovanie aktualizovanej projektovej dokumentácie, pričom hľadá jej zhotoviteľa. Jej predpokladaná hodnota je 432 995 eur. Ako Maďarič pripomenul, v minulosti sa zrenovovala časť Štátnej opery, ktorá bola v havarijnom stave. Na komplexné práce neboli zdroje. „Preto sa na druhú časť musí projekt inovovať, a potom, ak budú aj finančné prostriedky, spustiť obstarávanie samotnej rekonštrukcie,“ priblížil.

Štátna opera na základe vyhláseného verejného obstarávania v roku 2003 uzatvorila zmluvu na vypracovanie komplexnej projektovej dokumentácie na jej dostavbu. Tá pochádza z roku 2005. Z dôvodu nedostatku peňazí sa prestavba nezačala. Čiastočné stavebné úpravy v rokoch 2008 až 2010 iba odstránili existujúci havarijný stav. „Z dôvodu, že časť objektov sa znovu dostáva do havarijného stavu, je urýchlene potrebné vypracovať projektovú dokumentáciu na komplexnú rekonštrukciu, ktorá bude potrebná pre výber dodávateľa stavebných prác,“ upozorňuje ministerstvo.

Nové časti projektovej dokumentácie budú zamerané na zvyšné priestory v areáli historickej budovy tejto národnej kultúrnej pamiatky a objektov v areáli skladov a výrobných dielní na Jegorovovej ulici, ktoré neboli súčasťou pôvodnej dokumentácie z roku 2005.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM