Stanislav Černák Samospráva

Šéf Rómskej iniciatívy: Zvolenie Kotlebu za župana je katastrofou!

Zvolenie Mariana Kotlebu (ĽSNS) za predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) je podľa splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Petra Polláka výsledok toho, že 22 rokov sa na Slovensku rómska problematika neriešila. Ľudia sú už podľa neho frustrovaní z prázdnych sľubov.

Ilustračný obrázok k článku Šéf Rómskej iniciatívy: Zvolenie Kotlebu za župana je katastrofou!
Zdroj: TASR

„Je to výsledok toho, že ľudia v BBSK v podstate prejavili nesúhlas so štandardnými politickými stranami, ktoré 22 rokov rómsku problematiku neriešili. Ľudia takto volili človeka, ktorý ponúka jednoduché riešenia a populizmus,“ povedal Pollák. Dodal, že netuší, ako sa bude teraz vyvíjať situácia v BBSK. „Pre všetkých to musí byť varovný prst, pretože všetci ľudia v tejto krajine a najmä politici si musia uvedomiť, že schovávať sa pred rómskou problematikou už nie je možné,“ zdôraznil.

Pollák taktiež dodal, že už pred rokom ponúkol rómsku reformu. „Verím, že všetci zodpovední, vrátane poslancov NR SR, budú schvaľovať zákony, ktoré prídu do parlamentu,“ doplnil.

Rómovia mali ísť húfne voliť

Podľa predsedu Rómskej iniciatívy Slovenska Václava Kappela je zvolenie Kotlebu za predsedu BBSK katastrofou. Ako povedal, tento výsledok je vinou pravice, ktorá sa podľa neho jasne nepostavila na stranu Vladimíra Maňku zo Smeru-SD, a tým dala tichú podporu Kotlebovi. „Dávam vinu aj banskobystrickým Rómom, ktorí nešli voliť a nemali žiadne obavy z toho, že naozaj sa tam budú diať strašné veci,“ uviedol Kappel. Ako dodal, Rómovia v tomto kraji žijú biedne a podľa neho bude ešte horšie. „Mali ísť húfne voliť a nielen čakať na to, že im dá niekto peniaze a za peniaze pôjdu voliť. Takéto veci by mali dávno prestať,“ doplnil Kappel.

Veľké znepokojenie aj v radoch RMORK

Hlboké znepokojenie nad výsledkami volieb v BBSK vyjadrila Rada mimovládnych organizácií rómskych komunít (RMORK). Zároveň odmietla, že by za situáciu v Banskobystrickom kraji bol zodpovedný vládny splnomocnenec pre rómsku problematiku Peter Pollák. „RMORK si je vedomá, že rómska problematika sa nerieši dostatočne a efektívne, a už dlhodobo poukazuje na skutočnosti, že z dôvodu zlej sociálno-ekonomickej situácie v SR dochádza k množeniu extrémistických názorov medzi ľuďmi. Takto dochádza k vzniku a eskalácii napätia, čoho dôsledkom je narastajúci extrémizmus na Slovensku,“ napísal vo včerajšom stanovisku predseda RMORK Ladislav Richter.

Podľa neho za narastajúci extrémizmus čiastočne môžu aj rómskej mimovládne organizácie a rómske politické strany, pretože sú nečinné. Dodal, že RMORK zvoláva všetky mimovládne organizácie a občianskych aktivistov, ktorí pôsobia v sociálnej a ľudskoprávnej oblasti, na stretnutie, aby sa zaoberali situáciou v Banskobystric­kom kraji.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM