Lucia Lauková Rôzne

Romantika pod padajúcimi hviezdami: Nebo rozžiari meteorický roj Perzeíd

Milovníkov nočnej oblohy čaká krásne nebeské divadlo. O to sa postará meteorický roj Perzeíd.

Ilustračný obrázok k článku Romantika pod padajúcimi hviezdami: Nebo rozžiari meteorický roj Perzeíd
Zdroj: TASR

Perzeidy sú najznámejším a najobľúbenejší meteorickým rojom. Ako uvádza stránka Astronomického ústavu SAV, aktivita tohto roja začína v polovici júla a končí v druhej polovici augusta.

„Tento rok sa maximum predpokladá od večera 12. augusta do rána 13. augusta. Početnosť sa odhaduje až 110 meteorov za hodinu,“ píše astro.sk.

Podľa astro.sk bol tento úkaz v minulosti známy aj ako slzy svätého Vavrinca, ktorý bol umučený a upálený na hranici v Ríme 10. augusta za vlády imperátora Valeriána v roku 258. „Katolíci dlho verili, že z neba padajú na zem ohnivé slzy tohto mučeníka. Meteory však nie sú ani slzy, ani padajúce hviezdy – čomu zase veria aj mnohí súčasníci,“ dodáva Astronomický ústav na svojom webe.

„Sú to malé telieska patriace do Slnečnej sústavy (s priemernými rozmermi rádovo 0,1 mm), väčšinou kamennej povahy, ktoré pri prelete Zemskou atmosférou zažiaria. Perzeidy zanechala na trati pri svojich obehoch okolo Slnka dlhoperiodická kométa 109P/Swift-Tuttle. V tomto čase sa s nimi Zem stretáva a my môžeme pozorovať meteorický roj,“ vysvetľujú astrológovia na astro.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM