Jakub Forgács Hokej

Postup baranov do semifinále s Košičanmi: Uľahčili ho neefektívni Trenčania aj výborné zákroky brankára

Štvrťfinále play off banskobystrickí hokejisti zvládli takmer bez zaváhania. Súpera z Trenčína zdolali pomerom 4:1 na zápasy. Čo môže za úspešný postup baranov?

Ilustračný obrázok k článku Postup baranov do semifinále s Košičanmi: Uľahčili ho neefektívni Trenčania aj výborné zákroky brankára
Zdroj: TASR

Výborné výkony brankára Jasona Bacashihuu a kvalitná defenzíva – to sú hlavné dôvody postupu hokejistov HC '05 iClinic Banská Bystrica do semifinále play off Tipsport Ligy. Barani vyhrali štvrťfinálovú sériu s Duklou Trenčín 4:1 na zápasy, keď až tri duely dokázali vyhrať na nulu.

Zákroky nrankára aj defenzíva

„Brankár Bacashihua nás podržal v kritických momentoch a vytiahol niekoľko veľmi dobrých zákrokov počas piatich zápasov v sérii. Nebola to len jeho zásluha, že sme vyhrávali, ale je to zásluha celého tímu. Všetci hráči poctivo bránili, vracali sa dozadu a plnili si svoje povinnosti,“ uviedol po postupe do semifinále tréner Banskej Bystrice Vladimír Országh.

Hráči spod Urpína sa na Trenčanov veľmi dobre pripravili hlavne z hľadiska defenzívy, čo potvrdil aj kapitán tímu Milan Kytnár. „Séria bola herne veľmi vyrovnaná. Každý duel sa hral až do záverečnej minúty naplno. My sme si povedali pred štvrťfinále, že musíme byť pozorní v defenzíve. Vedeli sme pritom, že nejaké góly určite dáme. Dôležité bolo, že sme oba zápasy v Trenčíne vyhrali a doma sme v piatom stretnutí využili psychickú výhodu,“ povedal.

Bystričania vytiahli skúseného centra Michala Handzuša až na duely v Trenčíne. Držiteľ Stanleyho pohára s Chicagom a majster sveta z Göteborgu 2002 nastúpil na tretí, štvrtý a piaty zápas série, ktoré boli pre Országhovcov víťazné. „Chalani hrali najlepšie, keď som prvé dva zápasy nehral, pretože teraz sme sa trošku trápili,“ s úsmevom sa vyjadril Handzuš na margo zápasov, v ktorých nehral. Následne si uvedomil, že keď už nastúpil, tak jeho tím vždy vyhral. „Bodaj by to vydržalo aj naďalej. Musíme však hrať viac kolektívne. Nie je to o jedincoch, i keď by som vyzdvihol brankára Bacashihuu, chytal naozaj výborne, a veľmi dobre sme hrali v obrane. Teraz sa musíme pripraviť na Košice. Je to pre nás veľká výzva. Tešíme sa na ňu,“ doplnil.

Strelecká mizéria

Hokejisti Trenčína strelili vo štvrťfinálovej sérii Bystričanom iba dva góly. Streleckú mizériu si nevedel vysvetliť tréner Ján Kobezda. „Môžete hráčov učiť čokoľvek, aj mentálne ich pripravovať, ale góly musia dávať oni. Je to len v nich. Žiaľ, strelecky sa im nedarilo celú sezónu. Možno iba v troch zápasoch sme dali viac ako štyri góly, pričom v mužstve je vyložene sedem dobrých útočníkov, ktorí ich dávať vedia. Je neodpustiteľné, že sa nedokázali presadzovať. Neviem definovať príčinu, prečo to nedokázali. S dvoma presnými zásahmi v piatich zápasoch sa nedá uhrať žiadna séria. Preto ide ďalej Banská Bystrica a nie my,“ uviedol.

Dukle Trenčín sa snažil pomôcť aj skúsený Jozef Stümpel. Po nedeľnej prehre v Banskej Bystrici netajil bývalý slovenský reprezentant sklamanie. „Urobili sme chyby a o našich prehrách rozhodli aj presilovky či oslabenia. Samozrejme, najväčšou príčinou bolo to, že sme nedávali góly. Sklamali sme v koncovke,“ prezradil 43-ročný center, ktorý ešte nevie, či si trúfne nastúpiť na súťažný zápas v budúcej sezóne.

Čítajte tiež:

Bystrica v semifinále schytala Košice: Preštudujte si rozpis zápasov play off

Piaty zápas štvrťfinále play off Bystrice s Trenčínom: Barani na domácom ľade spečatili postup!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM