Jakub Forgács Kultúra

Pod Urpínom odznie plejáda predstavení a koncertov: Toto prinášajú Banskobystrické hudobné dni

Už o pár dní sa Banská Bystrica stane centrom umenia. Banskobystrické hudobné dni prinesú pestrú ponuku hudobných a dramatických diel. Ponúknu nielen premiéru diela Verdi, Sólo pre kontratenor v katedrále či Koncert Slovenskej filharmónie s Daliborom Karvayom, ale aj mnoho iných predstavení.

Ilustračný obrázok k článku Pod Urpínom odznie plejáda predstavení a koncertov: Toto prinášajú Banskobystrické hudobné dni
Zdroj: TASR

Festival Banskobystrické hudobné dni (BBHD) (18. – 25.10) sa tento rok uskutoční už jubilejný 20. raz. „BBHD je festival, na ktorý si voláme hosťujúce predstavenia, hosťujúcich umelcov takých, ktorí sa nevyznačujú tým, že robia len operu, je to festival orientovaný na rôzne hudobné druhy a žánre, a tak je to aj tento rok v 20. ročníku nášho festivalu,“ uviedla na dnešnej tlačovej konferencii v banskobystrickej Štátnej opere dramaturgička Alžbeta Lukáčová.

Festival začne premiérou diela Verdi

Počas jedného týždňa odznie „celá plejáda“ predstavení a koncertov, ktoré sú orientované jednak na tých, ktorí sú znalcami, alebo sa hlbšie zaujímajú o nejaký hudobný žáner. Pripravené sú aj predstavenia pre rodiny s deťmi. Festival začne premiérou hudobno-dramatického diela Verdi o živote Giuseppeho Verdiho. Táto životopisná dráma vznikla v opere a je to autorské dielo Dany Dinkovej. V tomto roku si svet pripomína 200. výročie narodenia tohto operného velikána.

Ide o príbeh, ktorý spracováva Verdiho život od narodenia až po smrť a odvíja sa na pozadí jeho diel. Jednak najznámejších, ale vyskytujú sa aj ukážky z jeho menej známej tvorby. „Napríklad jeho druhá opera Jeden deň kráľom, myslím, že je veľmi veľký problém niečo takéto vidieť a počuť na Slovensku. Tak my tam ukážku z tohto diela napríklad budeme mať,“ podotkla Lukáčová. Dodala, ide zároveň o syntetické alebo multižánrové divadlo. Takže popri operných áriách či ansámbloch je tu zastúpené i činoherné divadlo, teda hovorené slovo, ktoré sa v operných predstaveniach vyskytuje málo.

Portugalskí umelci a Polepetko z DJGT pre deti

V Katedrále sv. F. Xaverského odznie koncert portugalských umelcov Sólo pre kontratenor. „Jeden z nich je kontratenorista, teda spevák, ktorý spieva party, ktoré za normálnych okolností prislúchajú žene, teda v takej tej ženskej vysokej polohe. S tým súvisí aj repertoár, ktorý bude spievať, bude to predovšetkým barokový repertoár, ktorý prináležal kastrátom,“ vysvetlila Lukáčová.

Deti sa môžu tešiť na hosťujúce predstavenie – pôvodnú slovenskú rozprávku s pesničkami Polepetko v podaní zvolenského Divadla J. G. Tajovského. „Veľmi zaujímavý možno pre tých, ktorí neholdujú vážnej hudbe, bude koncert vokálnej skupiny Close Harmony Friends s rôznymi piesňami populárnej hudby, džezovej hudby smerom k vážnej hudbe, všetko v podobe vokálnej, bez hudobných nástrojov,“ pokračovala Lukáčová. BBHD uvedú aj koncert hosťujúceho telesa, Slovenskej filharmónie, s hosťami – dirigentom Alexandrom Rahbarim z Iránu a známym huslistom Daliborom Karvayom.

Pre milovníkov opery…

Symfonický Koncert pre opernú divu bude venovaný životnému jubileu dlhoročnej sólistky Štátnej opery Dagmar Rohovej. Predstavia sa na ňom jej žiaci, ale aj iní speváci áriami z jej repertoáru aj piesňami z operiet. Pre tých, ktorí sa hlbšie zaujímajú o operné umenie, sa počas festivalu uskutoční konferencia s medzinárodnou účasťou Jubilujúci V + W (Verdi + Wagner) v kontexte kultúrneho a hudobného odkazu v Bohéma klube. Tu sa bude konať aj neformálna rozprava s popredným talianskym režisérom Gianfrancom De Bosiom o význame G. Verdiho pre operné umenie a o režijnom poňatí jeho diela v divadle a vo filme.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM