Jakub Forgács Správy

Pedagógov UMB čaká netradičný výjazd: Do Maďarska vyrazia s témami na posilnenie národného povedomia

Prednáškové miestnosti Univerzity Mateja Bela na pár dní opustia. Profesori banskobystrickej univerzity mieria za hranice. Prednášať budú desiatkam slovenských učiteľov v Maďarsku.

Ilustračný obrázok k článku Pedagógov UMB čaká netradičný výjazd: Do Maďarska vyrazia s témami na posilnenie národného povedomia
Zdroj: TASR

Pedagógovia Univerzity Mateja Bela budú prednášať pre slovenských učiteľov v Maďarsku. Metodické centrum UMB pre Slovákov žijúcich v zahraničí spolu s Pedagogickým metodickým centrom Slovákov v Maďarsku a v gescii Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky zorganizovalo výjazdový kurz pre Slovenských učiteľov žijúcich v Maďarsku s názvom Posilnenie národného povedomia.

„Výjazdový kurz sa uskutoční v dňoch 29. – 31. januára v Békešskej Čabe a jeho cieľom je metodická pomoc pre takmer 60 pedagógov všetkých stupňov škôl v Maďarsku,“ uviedla Zuzana Ševčíková, referentka marketingovej komunikácie UMB so slovami, že metodická pomoc bude na tému, ktorú si predstavitelia Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku vybrali ako veľmi dôležitú.

„Prednášajúci sa vo svojich príspevkoch zamerajú na rôzne témy, ktoré by mali pomôcť zúčastneným slovenským učiteľom v Maďarsku pracovať s jednotlivými témami na posilnení slovenského povedomia: výučba dejepisu v Maďarsku s ohľadom na Uhorské dejiny, interpretácia literárneho textu, národné pomenovania ako nástroj prehlbovania národného povedomia, kultúrny potenciál dolnozemských Slovákov, využitie prvkov tradičnej kultúry Slovenska vo vyučovacom procese, tradičná kultúra a folklorizmus,“ dodala Ševčíková.

Zoznam prednášajúcich:

  • Doc. PaedDr. Miroslav Kmeť, PhD. UMB Banská Bystrica
  • Doc. PaedDr. Július Lomenčík, PhD. UMB Banská Bystrica
  • Doc. Mgr. Krško Jaromír, PhD. UMB Banská Bystrica
  • Doc. PhDr. Ladislav Lenovský, PhD. UKF Nitra
  • PhDr. Zuzana Drugová, UMB Banská Bystrica
  • Mgr. art. Martin Urban, PhD., UMB Banská Bystrica

Čítajte tiež:

Zápisy do bystrických škôl či škôlok? Na obvyklé termíny zabudnite… s týmito zmenami treba rátať

Dominanta nášho námestia v prúde času: História Hodinovej veže, ktorú nepoznajú ani mnohí Bystričania

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM