Jakub Forgács Futbal

Otec Mareka Hamšíka o zrode futbalovej hviezdy. Už ako malý chlapec povedal prorocké slová

Známy rodák z Banskej Bystrice hviezdi vo futbalovom veľkoklube SSC Neapol. Svoju cestu však odštartoval pod Urpínom. Ako si na začiatky kariéry Mareka Hamšíka spomína jeho otec?

Ilustračný obrázok k článku Otec Mareka Hamšíka o zrode futbalovej hviezdy. Už ako malý chlapec povedal prorocké slová
Zdroj: Webnoviny.sk

Richard, otec futbalistu Mareka Hamšíka, vyzdvihol úlohu rodiča na úroveň košatého stromu. Nie príliš vysoko, no ani prinízko, tak akurát. Ak by príliš vyčnieval, narušil by symetriu koruny a žiadalo by sa ju pristrihnúť. Ak by pôsobil ako spodná prebytočná vetva, zohral by bezvýznamnú rolu. „Rola rodiča dodáva základný impulz celému mládežníckemu športu,“ zdôraznil Hamšík. „Ideálna je súhra otca i matky a ich snaha nenásilným spôsobom vštepovať deťom odmala lásku k športu, aj ku kultúre. Rodič je ten, ktorý privedie ratolesť k pohybu a usmerní ju, aby nesedela len za počítačom a nezmyselne pozerala na rozihraný display,“ povedal.

Hviezda vďaka celej rodine

Bol by Marek Marekom, keby rodič fungoval inak? "My sme boli športovo založená rodina, ja futbalista, manželka hádzanárka, deti, dcéra Michaela i Marek sa neustále točili okolo športu a takéto prostredie dostali do vienka. Marekovi to vyšlo najviac, jeho športový vývoj zapasoval ako skielka v mozaike, ako puzzle, kde do seba všetko perfektne zapadá. Manželkina výchova, Marekov kus talentu, odhodlanie a veľký kus športového šťastia byť v správnej chvíli na správnom mieste sa prejavil, pokračoval Hamšík, podľa ktorého to teda nebolo ani tak o ňom, ako o celej rodine a Marekovej veľkej vôli presadiť sa.

Tvrdiť, že aj bez podpory niekto vyrastie do formátu Mareka Hamšíka by bolo odvážne. „Tie financie v úplnom začiatku až také veľké neboli, rodina klasicky fungovala. Marek chodil od piatich rokov do klubu Jupie Podlavice a potreboval od nás len malé financie v podobe mesačného príspevku. Až prišiel zlom, presedlal do Slovana a bolo treba peniaze, aby mohol prestúpiť. Dvojročný život v Bratislave taktiež niečo stál a ubral z rodinného rozpočtu. V správnom čase sa však pobral novou cestou a mohol napredovať,“ spomenul. Ako doplnil, uvažovali nad dvoma klubmi, no v pražskej Sparte sa to nejako nedotiahlo a vyšiel Slovan.

Kritikou syna nešetril

Dva roky v ňom podľa jeho slov poznačila úspešnosť, vytvoril si odrazový mostík na to, aby sa stal súčasťou veľkého futbalu a otvoril si dvere do zahraničia. „Všetko zafungovalo ako malo, Marek vedel, čo chce, aj keď bol mladý, trinásť, štrnásťročný chalan. Doma sme neriešili kam pôjde, či do Sparty, alebo Slovana, ja som mu len povedal, že mu túto možnosť viem sprostredkovať a on, že to skúsi. Vytvoril si vlastný cieľ a hnala ho k nemu túžba už odmala. Ešte ako maličký povedal, že chce byť raz známy futbalista a veľká túžba sa mu splnila,“ zaspomínal si.

„Marek mal zaužívaný kolobeh. Prišiel zo školy, odložil tašku a ponáhľal sa na tréning. Ak by sme zrátali čas strávený s rodičmi, tak s trénerom si ho užíval oveľa viac,“ prezradil jeho otec, ktorý sa označil za veľmi nepríjemného pri zveľaďovaní talentu Mareka Hamšíka.

„Priznávam, bol som na Mareka i trénerov tvrdý. Syna som nemusel presadzovať, našťastie som to nepotreboval, bol z detí najšikovnejší. Tvrdý som bol v inom, preháňal som kritiku, kričal som, niekedy až nevyberane. No len do 14-tich rokov, Marek odišiel do Bratislavy a vtedy som si povedal, prišla chvíľa, keď sa už z futbalovej abecedy niečo naučil a sám si všetko oddiriguje, ustráži,“ dodal na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM