Jakub Forgács Rôzne Správy

Zvolenčanka Mirka vyrába torty, ktoré chutia aj očiam: Ľudská fantázia je nesmierne veľká, FOTO

Detské či svadobné torty? Talentovaná zvolenská cukrárka Miroslava Kanianská premieňa sladké dobroty na hotové umelecké diela.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenčanka Mirka vyrába torty, ktoré chutia aj očiam: Ľudská fantázia je nesmierne veľká, FOTO
17
Galéria

Miroslava Kanianská pochádza z Handlovej, no od svojich desiatich rokov býva vo Zvolene, kde vlastní cukrárenskú výrobňu. Zameriava sa hlavne na výrobu a zdobenie tort, ale taktiež vyrába sladké cup cakes a domáce zákusky. Najradšej má prácu s fondánom a výrobu cup cakes. Čo najviac chutí Zvolenčanom a akou požiadavkou ju dokážu ľudia zaskočiť? Viac prezradila v rozhovore…

Ako dlho sa už venujete remeslu cukrárky a ako ste sa k tejto práci dostali?

Som vyštudovaná cukrárka. Študovala som na Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu vo Zvolene. Už na strednej škole som sa zamilovala do výroby tort a tak tiež mi táto škola dala obrovské príležitosti, ako napríklad, že sme chodili na rôzne školské súťaže, kde sme sa zväčša umiestnili na výborných miestach.

Kedy ste začali vyrábať torty a tortičky na zákazku?

Ako som už spomínala, torty som začala vyrábať počas školského štúdia. Nadchlo ma to natoľko, že vždy, keď mal niekto z mojich blízkych sviatok, tak som mu s láskou urobila tortu. Moje torty sa ľudom natoľko páčili, že ma začali odporúčať aj svojím známym. Keďže ma to naozaj bavilo a stále ma to nesmierne napĺňa, rozhodla som otvoriť si svoj „ateliér“, svoju cukrársku výrobňu, aby som mohla vyrobiť tortu pre kohokoľvek a kedykoľvek a potešiť tak nie len známych, rodinu a kamarátov, ale každého, kto má na moju tortičku chuť.

Na aké príležitosti ich vyrábate najčastejšie?

Torty vyrábam na rôzne príležitosti. Zväčša na narodeniny, svadby, ale aj meniny, alebo len tak, pre radosť a z lásky. Torta je naozaj krásny a sladký darček na akékoľvek prejavenie vďaky, ako urobiť niekomu radosť.

Torty vytvárate podľa predlohy – obrázka alebo aj podľa opisu človeka?

Tak ako píšete. :) Torty vyrábam podľa predlohy, obrázka alebo aj podľa opisu. Vyrobila som už nesmierne veľa tort. Už ich neviem ani spočítať, takže väčšinou si zákazník vyberie nejakú tortičku z mojich albumov a ja ju podľa toho spravím. Samozrejme, je aj veľmi časté, že si človek nájde nejakú inšpiráciu na internete, len mi ju prepošle a ja tortičku napodobím podľa mojich možností.

Aby torta čo najviac vystihovala predstavu zákazníkov, zvyknete sa napríklad aj inšpirovať fotkami z internetu?

Áno, určite áno. Niekedy nakombinujeme niekoľko tort do jednej a vyjde z toho úplne nová inšpirácia.

Koľko trvá výroba takej torty a čo najviac ovplyvňuje dĺžku jej výroby?

Časová výroba torty je rôzna. Niekedy sú to len dve hodinky, niekedy dva dni a niekedy aj dva týždne. Samotné pečenie a plnenie torty trvá možno tak tri hodiny. Lenže aby sa torta mohla zdobiť fondánom, musí byť poriadne stuhnutá aspoň na 12 hodín. Výroba fondánovej postavičky niekedy trvá aj zo štyri hodinky. Záleží na tom, koľko fondánových ozdôb treba na tortu pripraviť, ako budú vyzerať a aká bude farebnosť. Čím zložitejšia torta, tým viac času. Fondánové ozdoby treba robiť skôr. Niekedy aspoň tri dni dopredu, no niekedy aj dva týždne.

Viete vymenovať nejaké obľúbené motívy a príchute, ktoré majú radi Zvolenčania?

Smotanovo mascarpone torta s lesným ovocím je naozaj výborná. Tú zbožňujem aj ja, no nie že by som nemilovala aj ostatné. Len problémom tejto torty je, že je plnka vláčna, ľahká a jemná, takže ju nemožno obaľovať fondánom. Najčastejšie je zdobená ovocím, krémom alebo cukrovinkami. V prípade maslových plniek je obľúbená maslová tvarohovová alebo kakaová, tiež s pridaným ľubovoľného ovocia. Kakaovo višňová je úžasná.

Aké najnetradičnejšie torty, či už chuťovo alebo vzhľadom, ste už vyrábali?

Pre mňa asi neexistuje pojem najnetradičnejšie. Ľudská fantázia je nesmierne veľká a zákazníci majú kreatívne a zaujímavé predstavy. Ja ich vždy rada vyrobím. Najvtipnejšie mi pripadajú asi ženské prsia. Robím ich celkom často. :D

Stretávate sa aj s nejakými kurióznymi či nerealizovateľnými požiadavkami zákazníkov?

Ani nie. Len ma občas zaskočí, keď mi zákazník povie „a menej sladkú, prosím“. V tom prípade odpoviem, že si nie som istá, či to budem vedieť splniť.

Čo iné okrem tort ešte zvyknete piecť?

Milujem výrobu cup cakes. Sú neskutočne krásne a chutné. Môžete ich prísť aj ochutnať na Novembrový handmade trh, ktorý sa uskutoční 23. novembra na internáte Ľudovíta Štúra. Robím aj domáce zákusky ako maslovú dobošku, punčový rez či venčeky a iné.

Krásne torty Miroslavy Kanianskej si môžete pozrieť aj v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Talentovaná Zvolenčanka premieňa torty na hotové umelecké diela
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM