Eliška Šándorová Rôzne

Upracme si Brezno: Jarná Gruntovačka na Horehroní vyčistí prírodu okolo nás, FOTO

Po úspešnom jesennom upratovaní regiónu Horehronie je tu aj čistenie v jarnej sezóne.

Ilustračný obrázok k článku Upracme si Brezno: Jarná Gruntovačka na Horehroní vyčistí prírodu okolo nás, FOTO
7
Galéria
Zdroj: horehronie.net

Obľúbené oddychové zóny a turistické trasy môžete oslobodiť od odpadkov aj vy počas Jarnej Gruntovačky, ktorá sa koná 26. – 27. apríla 2019.

Čistenie turisticky vyhľadávaných lokalít regiónu Horehronie bude prebiehať v rámci podujatia Jarná Gruntovačka v Banskobystrickom kraji, ktoré pri príležitosti Dňa Zeme organizuje Rozvojová agentúra Banskobystrického kraja spolu s OOCR REGIÓN HOREHRONIE a ďalšími oblastnými organizáciami v kraji.

V piatok 26. apríla sa skupina dobrovoľníkov pustila do upratovania cyklochodníkov a peších trás na Dedečkovu chatu. Do upratovania sa zapojilo približne 100 študentov z breznianskych škôl: Gymnázium Jána Chalupku, Základná škola Pionierska 2 a SOŠ techniky a služieb. Do jarného upratovania sa zapojili a svoje okolie vyčistili aj žiaci zo ZŠ v Jasení.

Upracme si po sebe

Piatkové jarné upratovanie bolo spojené aj s prednáškou študenta Technickej univerzity vo Zvolene, Jakuba Korytiaka ako správne separovať odpad a o dopadoch plastu na prírodu. Do upratovania sa zapojila aj Horská záchranná služba Nízke Tatry s technickým zabezpečením a odvozom vyzbieraného odpadu z Dedečkovej chaty.

„Počas jesenného upratovania na Dedečkovu chatu sme sa presvedčili, že táto lokalita je vyhľadávaným miestom milovníkov prírody, ale aj tých, ktorí si nevážia prírodné krásy a zanechávajú za sebou množstvo voľne pohodeného odpadu. Počas Jarnej Gruntovačky preto opäť vyčistíme tieto často navštevované trasy, spolu so študentmi a pedagógmi škôl z okresu Brezno. Účastníkov po čistení čakalo občerstvenie a sprievodný program zameraný na sviatok Deň Zeme,“ povedala výkonná riaditeľka OOCR REGIÓN HOREHRONIE, Petra Ridzoňová Hlásniková.

Gruntovacia súťaž

Sobota 27.04.2019 bude venovaná čisteniu oddychových oblastí v okolí metropoly Horehronia. „Gruntovanie“ viacerých lokalít v Brezne je pripravené spolu s iniciatívou Upracme (si) Brezno a občianskym združením Horské spoločenstvo. Stretnutie všetkých dobrovoľníkov, ktorí by radi zabojovali s odpadom, bude v sobotu o 9:00 hod. na parkovisku pri Aréne Brezno.

Pre všetkých, ktorí by radi prispeli ku čistejšiemu Horehroniu vo svojich obľúbených lokalitách, je pripravená aj gruntovacia SÚŤAŽ, ktorá bude prebiehať počas celého víkendu.

„Záujemcovia sa do súťaže môžu zapojiť tým, že odfotia čistenú lokalitu na Horehroní pred a po vyčistení a fotku nám spolu s popisom pošlú na FB stránku Horehronie – oficiálna stránka regiónu. Vyžrebovaný výherca sa okrem dobrého pocitu z krajšieho prostredia bude môcť tešiť na relax v špičkovom Wellness centre Hotela Partizán **** ,“ priblížila podmienky súťaže Estera Potkány, destinačná koordinátorka OOCR REGIÓN HOREHRONIE.

Zdroj a foto: horehronie.net

Jarná gruntovačka na Horehroní
7
Galéria
Zdroj: horehronie.net
Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM