Marcel Mojžiš Kultúra

Očarujúce fotky zo sveta: Letuška (24) v knižnici vystavuje zábery zo svojich ciest

Fotky, ktoré musia osloviť srdce každého cestovateľa. Presne na takéto obrázky sa bude dať v Banskej Bystrici naraziť cez leto až do septembra.

Ilustračný obrázok k článku Očarujúce fotky zo sveta: Letuška (24) v knižnici vystavuje zábery zo svojich ciest
Zdroj: Dnes24.sk

V meste pod Urpínom vystavuje svoje snímky banskobystrická letuška. Ide o fotky, ktoré vznikli počas jej ciest krížom-krážom po svete.

Potešenie pre oči

Autorka fotografií, ktorá vystupuje pod umeleckým menom Pedra Drake, pracuje v Spojených arabských emirátoch ako stevardka pre svetovú leteckú spoločnosť. Našim čitateľom je dobre známa ako autorka úspešného Denníka letušky, ktorý na našom webe môžete pravidelne nájsť každý štvrtok. Mladá autorka sa už počas svojej kariéry pozrela do miest na všetkých svetových kontinentoch. A nezabudla ani na svoj fotoaparát.

Ako sama tvrdí: “Svet je plný farieb a neobjavených zákutí. Mojím cieľom nie je ísť do destinácie nakupovať, či prespať v hoteli, ale hlavne využiť všetok možný čas na objavovanie a spoznávanie a to nie len miest, ale aj ľudí, ktoré rôzne kúsky zeme obývajú. Táto práca mi otvorila obzory a naučila ma rešpektu voči každej rase, národnosti, kultúre, či náboženstvu. Tieto fotografie sú len zlomkom všetkých mojich doterajších zážitkov, ale dúfam, že potešia oči návštevníkov aspoň tak, ako tešili mňa, keď som ich fotila.”

Mladá letuška sa začala venovať fotografii popri svojej práci, ktorá úzko súvisí s pravidelným cestovaním. „Hovorila som si, že by bola veľká škoda ísť na všetky tie krásne miesta tohto sveta a nezväčniť ich. Preto som si kúpila fotoaparát. Ten síce nie je veľkým profi foťákom, ale poloprofesionálnym, takým ktorý sa zmestí aj do kabelky, no aj tak v sebe ukrýva množstvo možností profesionálnej mašinky,“ vysvetľuje.

Obrázky, ktoré miluje

Za ani nie dva roky, čo sa tomuto koníčku venuje, už má vo svojom portfóliu stovky fotiek, ktoré miluje. Na výstavu v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici sa samozrejme všetky nezmestili. Od dnes až do začiatku septembra ( s výnimkou 22.7–4.8., keď bude knižnica zavretá) tak môžete pod Urpínom obdivovať napríklad krásy Honkongu, New Yorku, Singapuru, Jordánska alebo aj Zimbabwe.

„Moje obľúbené fotky sú tie z Dháky v Bangladéži, ktoré sú väčšinou momentkami ľudí. Z nich vystavím len jednu: záber muža na rikši. Ale mám rada aj všetky ostatné momentky s domácimi obyvateľmi rôznych miest. Väčšina fotiek na výstave sú však mestá a scenérie, pretože témou výstavy je cestovanie a snažila som sa preto na 24 fotografiách obsiahnuť ako tie najznámejšie zábery sveta, ale aj miesta, o ktorých ste možno ani nevedeli, že existujú. Veľmi dúfam, že výstava poteší oči návštevníkov a možno ich inšpiruje pri výbere výletu či dovolenky,“ dodáva autorka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM