Kultúra

Nevšedný festival v uliciach Bystrice: Silu slova predstavia choré deti i odsúdení

Festival, aký sa len tak nevidí. V Banskej Bystrici sa k slovu dostane "slovo". Návštevníkom priblíži hodnotu slova a umenia v najrôznejších formách. Na čo všetko sa môžete tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Nevšedný festival v uliciach Bystrice: Silu slova predstavia choré deti i odsúdení
Zdroj: Dnes24.sk

Prvý ročník projektu Banskobystrický SLOVOMfest sa bude v našom meste konať v piatok a v sobotu. Literárny festival prebehne v spojení s rôznymi druhmi umenia a sprievodnými aktivitami. „Mesto Banská Bystrica sa usiluje rozvíjať živé kultúrne dianie a túto tendenciu chce zachovať aj do budúcnosti. Banskobystrický SLOVOMfest ako dvojdňové podujatie prichádza už druhý rok s myšlienkou pripomínať hodnotu slova a zároveň hodnotu umenia v jednom čase a na jednom priestore,“ uviedol jeden z organizátorov podujatia Marcel Páleš, podľa ktorého ide o spojenie nielen aktívnych autorov z poľa literatúry a slova vôbec, ale tiež hudobného či výtvarného umenia, a tiež rôznych sprievodných aktivít.

Tvorba chorých detí či odsúdených

Nultý ročník podujatia Banskobystrický SLOVOMfest (26. – 27. september 2013) podľa jeho slov skončil nad očakávania, nakoľko podujatie prebehlo s celoslovenským ohlasom a návštevníkmi z celého Slovenska. „Program festivalu aj počas svojho prvého ročníka ponúkne skvelé vyžitie a obohatenie najmä pre milovníkov slova, tiež však hudby, výtvarna a iných sprievodných aktivít, ktoré spoluvytvoria príjemnú kultúrnu a priateľskú atmosféru,“ pokračoval Páleš.

Ako uviedol, jednotlivé časti festivalového programu spestrí široké spektrum hostí. „Próza, poézia, cestopis, tvorba pre deti a mnohé iné budú oživené prostredníctvom prítomnosti samotných autorov. Zaznie aj tvorba „spoza zatvorených okien“, v ktorej sa prostredníctvom zdravých prihovoria choré deti z banskobystrickej nemocnice. Objaví sa aj tvorba odsúdených, ktorí si svoj trest odpykávajú v nápravnovýchovnom zariadení. Prebehnú rôzne besedy, rozhovory a prihovárania sa publiku vôbec, ktoré budú mať za cieľ pohnúť s vnútrom divákov tak, aby odchádzali s príjemným zážitkom, obohatením a možno aj vnútornou inšpiráciou k zamysleniu,“ povedal organizátor.

Novinkami omša aj rozšírenie na Brezno

Podľa jeho slov na festivale zaznie aj folklór, filozofia, história a novinkou je zapojenie svätej omše do programu – tá prebehne v katedrále Xaverského na Námestí SNP, či jeho rozšírenie na Brezno, pretože podujatie v rámci SLOVOMfestu zažijú aj obyvatelia a navštevníci Brezna. „Účasť na všetkých pásmach je bezplatná, čo sa dnes síce nenosí, ale aj to je dôkazom toho, že tvorcovia a účastníci festivalu nechcú brať, ale dávať,“ podotkol.

„Heslo Banskobystrického SLOVOMfestu je od svojho počiatku „Tvoriť a byť (o)tvorený!“ Prioritou festivalu sa tak stalo spoluvytváranie hodnôt. A to tých hodnôt, ktoré sú opozitom pseudohodnotám súčasnosti, čiže vytváranie predovšetkým duchovných hodnôt, ktoré robia človeka v pravej podstate človekom a ľudí ľudskými,“ prezradil Páleš. Ako vysvetlil, tvorba slovom poskytuje obrovský priestor pre odovzdávanie týchto hodnôt, pretože práve slovo je základnou stavebnou tehlou každodennej komunikácie medzi ľuďmi. „Snaha „byť otvoreným“ na druhej strane predstavuje obojstrannú ústretovosť a otvorenosť týmto odovzdávaným hodnotám. „Tvoriť a byť (o)tvorený!“ ako heslo predpokladá spoluutváranie krajšieho sveta, v ktorom budú ľudia ľudskejší. Umenie totiž pohnúť s vnútrom človeka určite vie,“ dodal.

SLOVOMfest prebieha z tvorivých a organizačných podnetov banskobystrického literárneho zoskupenia autorov Generácia Nula. Tí sa pravidelne starajú v meste pod Urpínom o umelecké podujatia.

Foto: ilustračné

Prvý ročník projektu Banskobystrický SLOVOMfest
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM