Rastislav Búgel Správy

Nevhodný darček? Na vrátenie tovaru z internetového obchodu máte ešte čas

Vianočný darček kúpený cez internet môžu ľudia vrátiť späť do siedmich pracovných dní. Ak si darček vyzdvihli v piatok 21. decembra, siedmy kalendárny deň teda vychádza až na 7. januára.

Spôsob, akým sa dá darček vrátiť, riešia podľa výkonného riaditeľa Slovenskej asociácie pre elektronický obchod (SAEC) Jozefa Dvorského všeobecné obchodné podmienky. Tie spotrebiteľ odsúhlasil automaticky odoslaním svojej objednávky. „Väčšina internetových obchodov vyžaduje písomné odstúpenie od zmluvy, ktoré je samozrejme spojené s vrátením predmetného tovaru,“ priblížil Dvorský.

Výrobky sa zvyčajne dajú poslať poštou alebo aj osobne. „Každý obchod má však svoj vlastný postup, ktorý je definovaný v obchodných podmienkach, a s ktorým by sa mal zákazník vopred oboznámiť,“ doplnil Dvorský.

Tovar kúpený cez internet môže pritom vrátiť len fyzická osoba, nie právnická. „Niektoré veľké internetové obchody však umožňujú v rámci svojej marketingovej politiky vrátiť tovar aj v takomto prípade, ale zákazník na to nemá právny nárok,“ doplnil Dvorský.

Vrátiť sa ale nedajú napríklad darčeky určené osobitne pre jedného kupujúceho. „Sú to tovary, ktoré internetový obchod nemá v ponuke, ale dohodol sa so zákazníkom, že mu ich obstará,“ opísal Dvorský. Môže to byť napríklad šperk, ktorý ponúka internetový obchod v zlatom prevedení, ale zákazník preferuje rovnaký šperk z platiny. Pokiaľ ho teda internetový obchod nemá bežne v ponuke, ale na žiadosť zákazníka mu ho zabezpečí, nie je možné takýto tovar vrátiť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM