Správy

Napriek výstrahám sa vybrali na hory: Záchranári pomáhali uviaznutým turistom v Nízkych Tatrách

Meteorológovia už niekoľko dní varujú pred silným vetrom a nepriaznivým počasím na horách. Pre okres Brezno platili výstrahy až 2. stupňa.

Ilustračný obrázok k článku Napriek výstrahám sa vybrali na hory: Záchranári pomáhali uviaznutým turistom v Nízkych Tatrách
Zdroj: TASR

Záchranári z Horskej záchrannej služby (HZS) pomáhali skupine šiestich slovenských turistov, ktorí v zlom počasí v Nízkych Tatrách stratili orientáciu a nedokázali samostatne pokračovať. V pondelok o tom informovala HZS na svojom webe.

Turisti vyrazili z útulne na Ďurkovej a chceli prejsť po hrebeni na Chopok. Na Derešoch pri takmer nulovej viditeľnosti a silnom nárazovom vetre stratili orientáciu. Zrejme ignorovanie výstrah pred veľmi silným vetrom, ktoré boli vyhlásené aj pre túto oblasť, sa podpísalo pod túto záchrannú akciu.

Záchranárom sa turistov, našťastie, podarilo lokalizovať pomocou GPS súradníc. „Uviaznutí turisti počkali na mieste a po príchode záchranárov pokračovali s nimi na Chopok, odkiaľ sa dostali lanovou dráhou a snežným skútrom do údolia, kde bola záchranná akcia ukončená,“ konštatovala HZS.

Stále je výstraha

2. stupeň výstrahy pred silným vetrom platí pre okres Brezno až do 13.2.2019 00:00. „V okrese Brezno sa na hrebeňoch Nízkych Tatier miestami očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 90 – 110 km/h, v nárazoch ojedinele 140 km/h,“ informuje na svojom webe SHMÚ.

Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity (najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo).

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM