Jakub Forgács Správy

Náhla smrť bystrického rodáka: Zomrel významný vedec a prekladateľ Vladimír Oleríny

Slovensko prišlo o známeho literárneho kritika, historika, pedagóga a popredného prekladateľ zo španielčiny a latinskoamerickej literatúry. Bystrický rodák Vladimír Oleríny zomrel vo veku nedožitých 95 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Náhla smrť bystrického rodáka: Zomrel významný vedec a prekladateľ Vladimír Oleríny
Zdroj: Dnes24.sk

O úmrtí Vladimára Olerínyho informovala dcéra Daniela Hatalová. Zomrel v piatok v ranných hodinách v Bratislave. Priekopník literárnej hispanistiky na Slovensku preložil počas dlhoročnej kariéry viac ako 140 básnických, prozaických a dramatických diel a napísal množstvo recenzií, doslovov, vedeckých štúdií a úvah. Svojho času sa vyznal, že preklady mu dali možnosť sebarealizácie a tvorivej činnosti, kultúrne ho obohacovali.

Vladimír Oleríny sa narodil 15. júla 1921 v Banskej Bystrici. V rokoch 1940 – 1945 študoval na Právnickej fakulte Slovenskej univerzity (dnes Univerzita Komenského – UK) v Bratislave. Spoločne s prof. Jozefom Škultétym bol zakladateľom hispanistiky ako vednej disciplíny na Slovensku, odboru hispanistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave v 50. rokoch, kde pôsobil ako pedagóg.

Prekladateľskej činnosti sa venoval viac ako 60 rokov. Medzi jeho preklady patria okrem iných diela latinskoamerických autorov Gabriela Garcíu Márqueza, Julia Cortázara, Isabel Allendeovej či Nicolása Guilléna. Zo španielskej literatúry je to napríklad svetoznámy klasický román Don Quijote de la Mancha od Miguela de Cervantesa Saavedru, básne a divadelné hry Federica Garcíu Lorcu a mnoho ďalších. Publikoval vo vedeckých časopisoch v Španielsku, Mexiku, Maďarsku, Českej republike a iných krajinách. Roky pôsobil v Literárnovednom ústave Slovenskej akadémie vied (SAV) v Bratislave.

Zásluhy Olerínyho o sprístupňovanie španielskej a latinskoamerickej literatúry a kultúry čitateľom na Slovensku počas niekoľkých desaťročí vyzdvihol a ocenil aj veľvyslanec Španielska na Slovensku. V roku 2011 počas slávnostného večera na počesť jeho jubilea pripomenul, že Španielsko si ho v roku 1991 uctilo udelením Striebornej medaily za zásluhy v krásnych umeniach. Za svoju plodnú činnosť v odbore hispanistiky získal Oleríny aj Striebornú a Zlatú plaketu Ľudovíta Štúra SAV.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM