Monika Földešiová Tlačové správy

Na výstave CONECO ocenili najlepšie obnovené bytové domy za rok 2013

Súťaž „Najlepšie obnovený bytový dom 2013“ už pozná svojich víťazov. 25 bytových domov po celom Slovensku súťažilo o stupne tých najlepších.

Ilustračný obrázok k článku Na výstave CONECO ocenili najlepšie obnovené bytové domy za rok 2013
Zdroj: TASR

Združenie pre podporu obnovy bytových domov v spolupráci s Prvou stavebnou sporiteľňou, a. s., a vydavateľstvom odborných časopisov V. O. Č. SLOVAKIA zorganizovali už 6. ročník súťaže o Najlepšie obnovený bytový dom. Jej cieľom je poukázať na potrebu a nevyhnutnosť obnovy bytoviek, ktorá prináša nemalé úspory obyvateľom bytov. Dôkazom sú aj víťazné domy, ktoré hlásia ročné úspory na nákladoch za energie od 44 do 59 percent. Súťaž je tiež inšpiráciou pre spoločenstvá vlastníkov bytov, bytové družstvá či iných správcov, ktorí o celkovej revitalizácii bytového domu ešte len uvažujú. Komfort, kvalita bývania a najmä úspora sú jednoznačne jej benefitmi.

Ceny Prvej stavebnej sporiteľne:
1. miesto
Bytový dom na ul. Hurbanova 139, Stará Turá

2. miesto
Bytový dom na ul. Mateja Bela 4751/32, 34, 36, 38, 40, Piešťany

3. miesto
Bytový dom na ul. Ústecko – Orlická 2345, Poprad

Víťazi si okrem uznania odniesli aj finančné ocenenie. Prvá stavebná sporiteľňa venovala za prvé miesto 1 700 €, za druhé 700 € a tretí ocenený si odniesol 350 €.

Cenu odovzdalo aj Združenie pre podporu obnovy bytových domov. Získal ju bytový dom na ul. Botanická 7, 8, 9, 10, 11 v Trnave, ktorý získal multifunkčné zariadenie.

O najlepšie obnovenom bytovom dome rozhodovala aj verejnosť prostredníctvom hlasovania na internete. V tejto kategórii zvíťazil bytový dom na ul. Tarasa Ševčenka 18 – 20 v Prešove. Vydavateľstvo V. O. Č. Slovakia mu venuje multifunkčné zariadenie.

Potreba obnovy bytových domov je na Slovensku čoraz viac aktuálna. Vyplýva to aj z požiadaviek Európskej únie, ktorá nás neustále tlačí do znižovania energetickej náročnosti budov. Aj Prvej stavebnej sporiteľni záleží na splnení týchto kritérií. Už od roku 2000 financuje obnovu bytových domov. Dodnes sa z jej prostriedkov obnovila každá ôsma bytovka na Slovensku. „Vlastníci bytov v obnovenom bytovom dome jednoznačne ušetria. Dôkazom sú stovky reakcií z bytových domov, ktorých obnovu sme financovali. Dosiahnuté úspory sú dokonca často vyššie ako splátka úveru“, hovorí predseda predstavenstva PSS, a. s., Ing. Imrich Béreš.

Do súťaže sa mohli prihlásiť spoločenstvá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, stavebné bytové družstvá a správcovia bytových domov, ktorí sú klientmi PSS, a v roku 2013 dokončili realizáciu aspoň jednej zo súčastí celkovej obnovy bytového domu. Ceny sa odovzdávali v rámci medzinárodného veľtrhu CONECO v Bratislave.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM