Marcel Páleš Správy

Študenti Gymnázia Tajovského? V škole majú lezeckú stenu a aj vlastnú kapelu

Možnosť zapájať sa do projektov aj športového vyžitia vďaka bohatému vybaveniu telocviční poskytuje svojim študentom Gymnázium J. G. Tajovského v Banskej Bystrici.

Ilustračný obrázok k článku Študenti Gymnázia Tajovského? V škole majú lezeckú stenu a aj vlastnú kapelu
Zdroj: Dnes24.sk

Ako priblížila riaditeľka školy Mária Sochorová, gymnázium ponúka tiež mnoho krúžkov, ktoré sú napríklad jazykové či doučovacie. Študenti sa môžu realizovať aj v školskej kapele.

Netradičné hodiny so živými figúrkami

Aktívni sú aj samotní žiaci. Tí získali vďaka projektu, ktorý vypracovali, financie z nadácie Zdravé mesto. Na nádvorí školy tak pribudli „obrie“ šachy a „živé“ človeče nehnevaj sa. Na farebnom podklade tejto hry sú totiž figúrkami samotní študenti vo farebných tričkách.

Ako Sochorová priblížila, organizujú sa tu netradičné hodiny, či už matematiky alebo etickej výchovy. Človeče alebo šachy si študenti zvyknú zahrať aj po vyučovaní.

Vďaka horolezeckej stene aj krúžok lezenia

Škola má veľkú aj malú telocvičňu, v ktorej je horolezecká stena. „Lezenie sa učí v rámci krúžku a samozrejme, spolupracujeme aj s horolezeckým oddielom, ktorý je zriadený pri Univerzite Mateja Bela,“ konštatovala Sochorová. Anna Krempaská, ktorá učí telesnú výchovu a tvorbu projektov, vymenovala, že študenti môžu využiť veslársky trenažér, fit lopty, hrávajú florbal, frisbee, cvičia aerobik, zumbu či pilates.

„V posledných rokoch sme sa rozhodli organizovať plavecké výcviky v zahraničí,“ priblížila ďalej Krempaská. Na takýto relaxačno – poznávací pobyt, kde sa učí plávať nielen v bazéne, ale aj v mori, si v tomto školskom roku vybrali Taliansko a Španielsko.

Projekty aj o holokauste

Medzi spomínané projekty, do ktorých sa gymnázium zapája, patria napríklad putovné výstavy zamerané na problematiku holokaustu. Ich jedinečnosť spočíva vo forme rovesníckeho vzdelávania. Sochorová priblížila, že v spolupráci s banskobystrickým Múzeom SNP a Památníkom Lidice ich organizujú tretí rok. „V tomto školskom roku sme robili projekt Ležáky a Lety – to bol koncentračný tábor pre Rómov.“ V rámci projektu sú študenti vyškolení na lektorov výstavy a jednotlivé triedy, nielen svojho gymnázia, po nej sprevádzajú.

Koordinátorka Bilingválnej sekcie Monika Ďurčová pokračovala, že sú zapojení aj do projektu Comenius – Po stopách Roberta Desnosa s dvomi partnermi z Čiech a Francúzska. Študenti robia projekt o tomto spisovateľovi, ktorý zomrel v koncentračnom tábore počas 2. Svetovej vojny.

Kvalitné vybavenie, kopa možností realizácie

V sekcii realizujú aj projekt jazykového tábora, v rámci ktorého chodia študenti na konci druhého ročníka do Francúzska k moru, určitým spôsobom ide aj o plavecký výcvik a oddych. „Musia natočiť film, urobiť fotoromán, čiže, robia rôzne aktivity, kde musia zapojiť "domorodcov,“ aby dokázali, že vedia hovoriť po Francúzsky na úrovni, ktorá sa od nich očakáva," dodala Ďurčová.

Podľa ďalších slov Sochorovej škola je veľmi dobre vybavená po materiálno-technickej stránke. Odborné učebne majú v podstate na každý prírodovedný predmet, na vyučovanie informatiky sú štyri. V netypickej triede sa učí umenie a kultúra. „Nie sú tam lavice, len stoličky a koberec a žiaci môžu využiť aj iné formy vyučovania,“ podotkla riaditeľka. V rámci voľných hodín alebo popoludní môžu študenti využiť študovňu, k dispozícii je i školská knižnica.

Bude sa rekonštruovať

Areál samotnej školy, ktorá má tri pavilóny, je pomerne rozsiahly, má okolo 16 500 m2. „Prichádzame na to, že je potrebné postupne niektoré časti rekonštruovať, na prvom mieste je výmena okien,“ podotkla Sochorová. Dodala, že ak sa im to podarí, chceli by cez prázdniny vymeniť ďalšiu časť okien za plastové.

Foto: ilustračné/GJGT, TASR

Gymnáziu J. G. Tajovského  "živé" človeče
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM