Rôzne

My sa pýtame, kandidáti strany SaS odpovedajú

Ešte neviete, koho a či pôjdete voliť v nadchádzajúcich voľbách do europarlamentu? Možno vám pomôžeme sa rozhodnúť. Všetkým kandidátom sme položili štyri otázky týkajúce sa ich postojov a názorov. A tu si môžete prečítať ich odpovede...

Ilustračný obrázok k článku My sa pýtame, kandidáti strany SaS odpovedajú
Zdroj: Webnoviny.sk

Upozornenie: Otázky sme poslali všetkým oficiálne ohláseným kandidátom do parlamentu Európskej únie. Nie všetci nám do redakcie poslali svoje odpovede, jednotlivé správy budeme preto vždy aktualizovať o nové reakcie.

Otázky:
1. Prečo ste sa rozhodli kandidovať za europoslanca?
2. Aký je váš postoj k EUÚ a aké sú vaše hlavné priority, ktoré chcete v europarlamente presadzovať?
3. Čo považujete za hlavné problémy vo fungovaní EÚ?
4. Ako vnímate ďalšie posilňovanie kompetencií EÚ? Ktorých kompetencií by sa národné štáty rozhodne nemali vzdať a do ktorých by EÚ nemala vôbec zasahovať a mali by ostať vyslovene v kompetenciách národných vlád?

Richard Marko

1. Nový europarlament bude mať po prvýkrát v histórii reálnu zákonotvornú moc. Potrebujeme v ňom reprezentantov, ktorí vedia post europoslanca reálne použiť. Nie takých, ktorých motivácia je plat europoslanca a mocenské hry na Slovensku. Takmer 20 rokov som naberal skúsenosti a vedomosti v zahraničí. Prišiel čas, keď cítim, že dokážem niesť zodpovednosť voči voličom a podporiť zmeny v našej spoločnosti. Investoval som do štúdia svetovej politiky a lobistiky na George Washington University. Uspel som v tvrdej konkurencii v zahraničí bez štátnych zákaziek či dotácií. Post europoslanca je pracovný nástroj – Viem ho efektívne použiť vo váš prospech.

2. Slovensko benefituje z voľného pohybu osôb, tovaru, a kapitálu – liberálne hodnoty, ktoré podporujem. S mandátom voličov budem pracovať na odbúraní nezmyselných regulácií a zjednodušenom prístupe k eurofondom bez možností korupcie. Budem presadzovať zníženie daňového a administratívneho zaťaženia zamestnávateľov za účelom úmerného valorizovania výplat. Vzdávam sa platu europoslanca v prospech 90 záujemcov o stáž počas 5 rokov mandátu. Mám záujem, aby bol v mojom úrade reprezentovaný každý región Slovenska za účelom zlepšenia obojstranej informovanosti.

3. V EÚ, najmä v europarlamente, nás zastupujú neschopní „politici“. Stranícke zásluhy, byť známy, či len kritizovať nestačí na využitie potenciálu postu europoslanca. K zlepšeniu života na Slovensku si musíme zvoliť zástupcov, ktorí majú reálne schopnosti – majú skúsenosti zo sveta a kvalitné vzdelanie. To, že budeme mať „len“ 13 poslancov zo 751, je svojím spôsobom dar. Stranícka príslušnosť našich europoslancov sama o sebe nič neovplyvní. Neporovnateľne dôležitejšia je preukázateľná schopnosť každého poslanca presadiť sa vo svete a efektívne lobovať za záujmy Slovenska v prostredí veľmi odlišnom od toho nášho.

4. K radikálnemu posilovaniu kompetencíi EÚ na úkor národných vlád nedôjde. Budem iniciovať vznik paralelného spôsobu schvalovania žiadostí o eurofondy tak, aby slovenský žiadateľ nemusel platiť úplatky a čakať mesiace, kým môže dať ľuďom prácu. Naše vlády občanov aj v tomto smere sklamali. Som za väčšiu liberalizáciu trhu, ekonomickú integráciu v rámci EÚ a spriatelených ekonomík – najmä prostredníctvom transatlantickej obchodnej a investičnej dohody s USA. Vzhľadom na moje dlhodobé pôsobenie v Spojených Štátoch, som schopný rokovať o čo najlepších podmienkach pre našich zamestnancov, zamestnávateľov a živnostníkov. Na pokračovanie politickej integrácie nie je ani čas ani priestor.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM