Jakub Forgács Samospráva

Mestskí poslanci rozhodli: Dve bystrické základky sa v nadchádzajúcom školskom roku neotvoria

Rušenie bystrických škôl pokračuje! Poslanci už pred dvomi rokmi zrušili základné školy na Tatranskej a Okružnej. Na zastupiteľstve rozhodli o ďalších dvoch, ktoré budú vyradené zo siete mestských základných škôl.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci rozhodli: Dve bystrické základky sa v nadchádzajúcom školskom roku neotvoria
Zdroj: Webnoviny.sk

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici v utorok vyradili zo siete mestských základných škôl (ZŠ) ďalšie dve školy – ZŠ Jána Bakossa, ktorá sídli v centre mesta a málotriedku ZŠ Hronská v časti mesta Šalková. Ako uviedol primátor Peter Gogola, tento bod zaraďoval do programu rokovania mestského zastupiteľstva len s ťažkým srdcom. „Niekedy treba prijímať aj ťažké a nepopulárne opatrenia,“ dodal na margo racionalizácie siete mestských škôl.

Školy rušia k 31. augustu 2014 a ako odznelo na rokovaní, dôvodom je výrazný pokles detí na verejných školách a úspora finančných prostriedkov. Ako poslanec Marcel Pecník pripomenul, na školy, ktoré vyradili, sa už konali zápisy detí. „Ideme si robiť srandu z detí, rodičov a učiteľov týchto škôl?“ opýtal sa. Navyše, v pondelok sa tam robili výberové konania na miesto riaditeľov. To primátor Gogola označil za hrubú chybu komunikácie a ospravedlnil sa za to.

Proti vyradeniu oboch škôl vystúpila aj mestská poslankyňa Viera Dubačová. „Ak nebudeme inak uvažovať, môžeme pomaly zrušiť všetky školy,“ reagovala v diskusii. Väčšinou hlasov mestských poslancov však vyradenie oboch škôl napokon prešlo. Niektorí to považujú za kompromisné riešenie, keďže ušetrené peniaze pomôžu ostatným základným školám. Poslanci už pred dvomi rokmi zrušili školy na Tatranskej ulici na najväčšom banskobystrickom sídlisku Sásová a na Okružnej ulici na sídlisku Fončorda.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM