Tlačové správy

Majitelia autovrakov v Žiline i celom kraji môžu ušetriť za ich odtiahnutie

Majitelia autovrakov v Žiline, môžu ušetriť 52 eur za ich nútené odtiahnutie, ak sa obrátia priamo na autorizovaného spracovateľa opotrebovaných automobilov ŽOS-EKO, s. r. o., Vrútky.

Ilustračný obrázok k článku Majitelia autovrakov v Žiline i celom kraji môžu ušetriť za ich odtiahnutie
Zdroj: Dnes24.sk

Odťahová služba ŽOS-EKO Vrútky bez poplatku staré auto odvezie a vo firme ekologicky zlikviduje. Odvoz autovraku zadarmo platí aj v celom Žilinskom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji, navyše majiteľ na starom aute, ktoré už doslúžilo, môže zarobiť 30 až 50 eur. Stačí jeden telefonát, napríklad na číslo 0905205732 a je po starostiach. Informuje o tom generálna riaditeľka ŽOS-EKO, s. r. o., Vrútky Jana Antošová.

Podľa medializovaných informácií v roku 2013, v meste Žilina odtiahli 29 vozidiel a označili viac ako 80 vozidiel. V roku 2014 odtiahli 11 vozidiel a označených je zatiaľ 35. Väčšinou si majitelia po upozornení vozidlá odtiahnu sami, alebo zabezpečia povinnú technickú kontrolu, ktorá v mnohých prípadoch chýbala. Ak sa k odtiahnutému vozidlu prihlási jeho majiteľ, musí uhradiť náklady 52 eur za odtiahnutie osobného vozidla a 57 eur za dodávku. Ak sa majiteľ neprihlási, prepadá auto v prospech štátu.

,,Výška príspevku za autovrak sa vypláca dohodou a závisí na jeho stave a hmotnosti vozidla. Podmienkou, v súlade so zákonom, je najmenej 95 percentná celistvosť vozidla. V ŽOS-EKO vozidlo ekologicky rozoberieme, karosériu zlisujeme a jednotlivé suroviny dodáme na ďalšie spracovanie konečným spracovateľom. Skrášlite si svoje okolie, uvoľnite parkovaciu plochu a zbavte sa starého auta za najvýhodnejších podmienok,“ vyzýva J. Antošová.

Dodáva, že majiteľ zároveň dostane potvrdenie o autorizovanej likvidácii auta, ktoré je potrebné na to, aby už nemusel platiť povinné zmluvné poistenie. Pokiaľ by sa však autovraku zbavil v nejakej neautorizovanej dielni, či na skládke, poistenie bude musieť platiť naďalej, pretože súčasná právna úprava mu neumožňuje auto odhlásiť.

ŽOS-EKO, s. r. o., Vrútky je najväčším spracovateľ autovrakov v Žilinskom kraji. V súčasnosti vie zhodnotiť staré vozidlo podľa typu na 90 – 95 %. Jedno auto s priemernou hmotnosťou cca 1000 kg, obsahuje asi päťdesiat druhov rôznych materiálov a okolo desaťtisíc súčiastok. Kovové časti z ocele a liatiny tvoria cca 68 % hmotnosti, neželezné kovy – hlavne hliník 8%, nárazníky a iné plastové časti cca 10 %, zvyšok sú gumové časti, textil a sklo. Priemerné auto tak obsahuje cca 700 kg železa, 80 kg neželezných kovov (najmä hliníka), viac ako 100 kg plastov (nárazníky, palubné dosky a niektoré ďalšie časti), viac ako 25 kg gumových častí (najmä pneumatiky), vyše 20 kg textilu (z autosedačiek) a vyše 30 kg špeciálneho lepeného skla. V roku 2013 v ŽOS-EKO ekologicky spracovali 707 opotrebovaných vozidiel a od získania autorizácie v roku 2005, za posledných 9 rokov, to bolo vyše 10 000 opotre­bovaných osobných a nákladných vozidiel. ŽOS – EKO, s. r. o., Vrútky je aj významným recyklátorom v oblasti zberu a skladovania odpadových olejov. Zároveň patrí k dvom najvýznamnejším spracovateľom batérií a akumulátorov v SR, keď sa špecializuje predovšetkým na zber a likvidáciu nikel-kadmiových (Ni-Cd) akumulátorov a batérií. Firma má vytvorený komplexný systém zberu opotrebovaných alkalických batérií a akumulátorov.

Telefónne čísla ŽOS-EKO na odťah autovrakov:
0434205530
0434205531
0434205533
0905205732
0905757916

Majitelia autovrakov v Žiline i celom kraji môžu ušetriť za ich odtiahnutie
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM