Kultúra

Jedinečný hudobný zážitok v Bystrici. Zaznejú diela Mozarta aj Beethovena

Kultúrne leto pod Urpínom spestrí Slovenský mládežnícky orchester. Na koncert sa môžete tešiť už o pár dní.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečný hudobný zážitok v Bystrici. Zaznejú diela Mozarta aj Beethovena
Zdroj: YouTube.com

V rámci Kultúrneho leta 2018 zavíta do mesta pod Urpínom Slovenský mládežnícky orchester. Jeho koncert sa uskutoční 11. júla o 18:00 v Robotníckom dome a diváci sa môžu tešiť na interpretáciu diel Wolfganga Amadea Mozarta a Ludwiga van Beethovena. Orchester zahrá pod taktovkou dirigenta Benjamina Bayla. Informovalo o tom mesto Banská Bystrica.

Orchester vznikol v roku 2016 z iniciatívy Hudobného centra v nadväznosti na niekdajšiu Hudobnú mládež Slovenska. Cieľom projektu je podporovanie prípravy mladej generácie hudobníkov na pôsobenie v profesionálnej praxi ako i celkové pozdvihnutie úrovne slovenského mládežníckeho interpretačného umenia. Orchester ponúka príležitosť študentom a mladým umelcom, aby nadobudli cenné skúsenosti v oblasti orchestrálnej a komornej hry, práce s dirigentom či sólovými hráčmi. Aktivity orchestra sa uskutočňujú v spolupráci s poprednými dirigentmi, sólistami a skúsenými hudobníkmi zo symfonických orchestrov.

Základ Slovenského mládežníckeho orchestra tvorí viac ako 60 hudobníkov vo veku 16 až 28 rokov, ktorí úspešne absolvovali konkurzy na pôde štátnych konzervatórií v Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach a Bratislave. Od mája 2017 je členom Európskej federácie mládežníckych orchestrov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM