Marcel Páleš Tlačové správy

Jarné počasie prichádza aj pod Urpín: Aj takto si môžete spríjemniť slnečnejšie chvíle...

Možnosti trávenia voľného času pod Urpínom sú rozmanité. Bystričania sa určite nudiť nemusia. Keďže slnko sa ukazuje čoraz častejšie a teploty stúpajú, poradíme vám, ako využiť krásne počasie.

Ilustračný obrázok k článku Jarné počasie prichádza aj pod Urpín: Aj takto si môžete spríjemniť slnečnejšie chvíle...
Zdroj: Dnes24.sk

Zima sa v tomto roku zatiaľ na tú minuloročnú ani zďaleka nechytá. Zatiaľ čo minulý rok sme vás ešte aj počas prvého jarného dňa upozorňovali na kopy snehu, tento rok, zdá sa, príde jar podstatne skôr. Slnko sa ukazuje čoraz častejšie a teploty stúpajú. Ideálny čas napríklad na bicykel.

Lepšie podmienky pre cyklistov

Cyklisti pod Urpínom sa môžu tešiť na jarné počasie. Ku skvalitneniu nemotorovej dopravy na území mesta Banská Bystrica významne prispievajú aj aktivity okolo budovania cyklotrás a rôznych výhod pre cyklistov.

Ako sme vás informovali už v tomto roku, pripravuje sa napríklad nová trasa pre milovníkov dvoch kolies. Je navrhnutá v úseku Partizánska cesta – priemyselný park – Šalková tak, že v úvodnej časti využíva vybudované komunikácie pre priemyselný park. Od priemyselného parku smerom do Šalkovej je snaha využiť v maximálnej miere existujúcu trasu poľnej cesty s napojením na cestu v Šalkovej.

Koncom minulého roka sme napísali aj o ďalšej potešujúcej novinke pre cyklistov. Aktivisti z Občianskej cykloiniciatívy vtedy totiž osadili prvé kusy cyklostojanov. Na jar ich má byť namotovaných 14 kusov v 3 rôznych veľkostiach – dvojstojan, trojstojan a štvorstojan. Každý je určený na raz také množstvo bicyklov, na jeden oblúk sa dajú uchopiť dva bicykle.

Viac si vychutnať, menej sa namáhať

Pre tých, ktorí si chcú pohyb viac vychutnávať a menej sa namáhať, máme zaujímavý tip. Ide o moderný prostriedok, ktorý sa pod Urpínom ešte len dostáva do povedomia. Elektrický bicykel známy pod názvom e-bike je v našich končinách neznámou. Ide o bicykel s doplneným elektrickým pohonom, čiže nejde o obdobu motorky. E-bike je tzv. hybrid, ktorý kombinuje silu človeka s motorom.

Certifikovaný e-bike expert Štefan Čeman považuje e-bike za vynikajúci športový nástroj, a zároveň veľký zdroj zábavy: „Je určený pre všetkých, ktorí si chcú vychutnať pohyb, zašportovať alebo vnímať krásu okolitej prírody. Ak dnes idete zo Sásovej na Donovaly tri hodiny s vypľutou dušou, na elektrickom bicykli to zvládnete za hodinu a pol, a to s lepším pocitom aj primeraným športovým tempom,“ hovorí Čeman.

Vďaka tomuto zázraku tak môžu mať výkonní jazdci väčší dojazd a vyššiu rýchlosť. Radosť z pohybu môžu mať aj ľudia, ktorí by sa už inak do hôr nedostali. Výhody e-biku v našom meste sú početné. Možno ho napríklad využiť na príjemnú jazdu po meste, ale aj efektívnejšie dochádzanie do práce z väčších vzdialeností.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako také e-biky vlastne vyzerajú.

Aj takto si môžete spríjemniť slnečnejšie chvíle...
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM