Marcel Páleš Správy

Impozantné výjavy v Bystrici: Pozrite si, ako sa námestie rozžiarilo jedinečnou hrou svetla

Banskobystrické námestie v utorok večer napriek zhasnutým svetlám prilákalo desiatky ľudí. Tí prišli kvôli čarovnému rozsvieteniu sa výstavy Light Expo.

Ilustračný obrázok k článku Impozantné výjavy v Bystrici: Pozrite si, ako sa námestie rozžiarilo jedinečnou hrou svetla
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Výstavu pod názvom Light Expo BB:svetlo&design si môžu Banskobystričania pozrieť do 24. novembra na Námestí SNP. Svetelné umelecké objekty sú orientované na históriu a súčasnosť Banskej Bystrice. Prvé rozžiarenie sa uskutočnilo v utorok večer pred budovou Radnice. Otvorenie okrem príhovorov spestrilo aj vystúpenie výbornej domácej skupiny Pas de pitié!, ktorí sú nielen v domácom prostredí známi šansónmi.

Spojenie svetla, umenia a symboliky

Spojenie svetla, umenia a symboliky do jedinečných umeleckých diel z rúk miestnych výtvarníkov je jednou z aktivít, ktorými chce vedenie mesta pritiahnuť pozornosť širokej verejnosti na Námestie SNP a prispieť tak k jeho atraktivite v rámci projektu Spoločne pre naše námestie. V úsilí pokračovať v projekte revitalizácie centra mesta s prihliadnutím na prezentáciu jeho historického, duchovného a umeleckého dedičstva tak Banskobystričania ako jediní na Slovensku môžu obdivovať diela, ktoré sú výsledkom hry svetla a umeleckého cítenia ich autorov.

„Nádherné umelecké dielo v podobe sochy anjela, ktoré vytvoril miestny výtvarník Igor Latta, pripomenie symbol Banskej Bystrice a zároveň spojí túto aktivitu s blížiacim sa obdobím adventu,“ uviedla hovorkyňa mesta Martina Kanisová. Organizátori výstavy plánujú pokračovať v tomto projekte aj v budúcnosti a rozšíriť tak svetelné objekty na celé Námestie SNP. V prípade otázok súvisiacich s výstavou budú organizátori k dispozícii počas celej doby trvania expozície.

Atraktívne miesto nielen pre Banskobystričanov

„Projekt Spoločne pre naše námestie postupne napĺňame a aj vďaka novému zelenému asfaltu, zásadám pre prevádzkovanie letných terás či zaujímavým podujatiam robíme z Námestia SNP reprezentatívne a atraktívne miesto pre Banskobystričanov aj návštevníkov mesta,“ uviedol prednosta mestského úradu Miroslav Rybár.

Primátor Peter Gogola verí, že Banskobystričania ocenia ich snahu prinášať nové a zaujímavé aktivity a projekty, ktoré prezentujú Námestie SNP „doslova v novom svetle“ a robia tak námestie atraktívnym. „Jedinečná výstava, ktorá na Slovensku nemá obdobu prinesie nášmu historickému námestiu novú tvár a ja sa na túto premenu veľmi teším. Podporu domácich umelcov vnímam v tomto prípade ako ďalšiu pridanú hodnotu,“ dodal Gogola.

Bystrica 24, tasr

Pozrite ako sa Bystrica sa rozžiarila jedinečnou hrou svetla
16
Galéria
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM