Jakub Forgács Správy

Hubárska sezóna v Banskobystrickom kraji je v plnom prúde: Ako sa chrániť pred OTRAVOU?

Aj vy ste podľahli čaru hubárčenia? Nechajte si poradiť od odborníkov, ako zdravé plody lesa zbierať a skladovať.

Ilustračný obrázok k článku Hubárska sezóna v Banskobystrickom kraji je v plnom prúde: Ako sa chrániť pred OTRAVOU?
15
Galéria
Zdroj: Martina Zelenayova

Hubárska sezóna sa rozbehla už aj v Banskobystrickom kraji. Svedčí o tom aj nedávny úlovok našej čitateľky Zuzany. Ak sa tiež vyberiete do lesa na huby, nezabudnite však, že najdôležitejšie je zbierať len huby, ktoré človek pozná. Každý rok sa totiž v krajine hubami otrávia desiatky ľudí. Informuje o tom Národný portál zdravia patriaci pod Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Na čo sa zamerať?

„Ak nie ste skúsený hubár, zamerajte sa len na hríbovité, ktoré majú na spodnej časti klobúka rúrky, napríklad dubáky, kozáky, masliaky a suchohríby,“ zdôraznil portál. Tiež nie je vhodné ochutnávať surové huby.

Huby sa tiež podľa portálu nemajú skladovať v igelitových alebo mikroténových vreckách. Aj jedlé huby sa môžu v niektorých prípadoch pri nesprávnom skladovaní zmeniť na jedovaté.

Huby je potrebné vždy dostatočne tepelne upraviť. „Pri ochutnávaní surových plodníc a konzumácii šalátov zo surových húb môže nastať ľahká otrava, aj keď išlo o jedlé huby,“ vysvetlil portál.

Kto ich nemá konzumovať?

Deti do šiestich rokov, tehotné ženy a dojčiace matky by nemali konzumovať nijaké huby. Pre deti môže byť smrteľné už veľmi malé požité množstvo.

„Rozmrazené huby znovu nezamrazujte. Jedlé čerstvé huby, ktoré zmrazíte, môžete použiť na varenie aj po niekoľkých mesiacoch,“ spresnil portál.

Dodal, že hubové jedlá sú ťažko stráviteľné, preto sa neodporúča jesť ich vo väčších množstvách, ani ich konzumovať vo večerných hodinách.

„Nespoliehajte sa na poveru, že strieborná lyžička sčernie pri kontakte s jedovatou hubou, ani na to, že jedovaté huby neobhrýzajú slimáky,“ skonštatoval portál.

Tip redakcie + RECEPT

Ak neviete, aký víkendový obed si najbližšie doprajete a máte chuť na poriadne mäso, máme pre vás lahôdku. Rozhodne vám odporúčame panenku. Dá sa pripraviť na množstvo spôsobov a nikdy nesklame. Vyskúšajte spojenie s prosciuttom, brusnicami a hríbami. Táto chuť vás zaručene dostane!

Celý recept s postupom nájdete TU.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Huby 2020
15
Galéria
Zdroj: Martina Zelenayova
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM