Jakub Forgács Samospráva

Hovorca o Kotlebovom vetovaní rozpočtu: Na plat predsedu sú v ňom 2 milióny, poslanci ho zrejme ani nečítali

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Marian Kotleba nepodpísal tohtoročný rozpočet, ktorý zastupiteľstvo schválilo na poslednom zasadnutí. Kraj tak aj naďalej zostáva v rozpočtovom provizóriu.

Ilustračný obrázok k článku Hovorca o Kotlebovom vetovaní rozpočtu: Na plat predsedu sú v ňom 2 milióny, poslanci ho zrejme ani nečítali
Zdroj: TASR

„Pán predseda nepodpísal rozpočet preto, lebo je právne nevykonateľný,“ povedal hovorca BBSK Miroslav Belička. „Sú v ňom uvedené položky, ktoré sú irelevantné, napríklad na plat predsedu sú v ňom zakotvené dva milióny eur a na reprezentačné účely deväť miliónov eur,“ pripomenul. Ako dodal, poslanci Smeru-SD a KDH, ktorí ho predložili, ho zrejme ani nečítali. „Jednoducho dali doň zlé čísla,“ konštatoval.

„Môj pozmeňujúci návrh bol v podstate zameraný na úpravu bežných výdavkov úradu BBSK. Navrhol som znížiť bežné výdavky na mzdy zamestnancov úradu, nie ale pre predsedu, odvody z miezd a výdavky na tovary a služby v celkovej sume viac ako 1,062 milióna eur,“ uviedol v reakcii na hovorcove slová predkladateľ návrhu za Smer-SD Jaroslav Demian. „V návrhu som uviedol, že ostatné položky bežných výdavkov vo funkčnej a ekonomickej klasifikácii sa nemenia,“ dodal. Prečo sú v rozpočte takto nadhodnotené iné čísla, nevedel povedať. „Ak to tam takto našli, potom objavili len vlastnú chybu,“ konštatoval.

Poslanecký klub Smer-SD, KDH bude iniciovať zvolanie mimoriadneho zasadania zastupiteľstva, aby prelomil Kotlebovo veto. Podľa Demiana navrhnú termín na 7. apríla. „Ja sám tam navrhnem uznesenie, ktorým bol schválený rozpočet BBSK, potvrdiť,“ dodal.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM