Rôzne Správy

Veľký FOTONÁVRAT: Bystricu navštívil pápež, spomínate si na chvíle spred 19 rokov?

Počas oficiálnej návštevy Slovenska pápež Ján Pavol II. neobišiel ani mesto pod Urpínom. Zišlo sa tu asi 50-tisíc veriacich.

Ilustračný obrázok k článku Veľký FOTONÁVRAT: Bystricu navštívil pápež, spomínate si na chvíle spred 19 rokov?
34
Galéria
Zdroj: TASR

Až štyri dni, od 11. do 14. septembra 2003, trvala oficiálna návšteva pápeža Jána Pavla II. na Slovensku. Bola už treťou v poradí a jej vrcholom bolo blahorečenie biskupa Vasiľa Hopku a sestry Zdenky Schelingovej na svätej omši v bratislavskej Petržalke. Od zatiaľ posledného pobytu hlavy katolíckej cirkvi v Slovenskej republike (SR) uplynie v týchto dňoch 19 rokov.

Stovky bodyguardov

Návšteva Slovenska bola 102. zahraničnou cestou pápeža Jána Pavla II. Navštívil počas nej Bratislavu, Trnavu, Banskú Bystricu a Rožňavu.

Ubytovaný bol v sídle Apoštolskej nunciatúry v Bratislave, kde strávil tri noci. O jeho bezpečnosť, ale aj o bezpečnosť ostatných členov sprievodu a pútnikov sa staralo 6-tisíc policajtov, 500 bodyguardov, na zabezpečení návštevy sa podieľalo aj 630 vojakov.

Pápež Ján Pavol II. pricestoval do Bratislavy 11. septembra 2003 pred poludním, na bratislavskom letisku Milana Rastislava Štefánika ho privítal prezident SR Rudolf Schuster, predseda parlamentu Pavol Hrušovský a premiér Mikuláš Dzurinda. Pri letiskovej ploche čakali na najvyššieho katolíckeho predstaviteľa asi dve tisícky pútnikov. Pápež opustil lietadlo na špeciálne upravenej plošinke s kreslom.

Pôstne jedlá

Pri svojej návšteve nevynechal ani Bystricu. Prípravy na túto veľkú udalosť boli v plnom prúde už týždne pred samotnou návštevou. Presne 12. septembra v roku 2003 sa stala Bystrica strážená množstvom policajtov a kukláčov. Pod Urpínom celebroval pápež svätú omšu na Námestí SNP za účasti cca 50-tisíc veriacich. Biskup Rudolf Baláž bol s priebehom svätej omše v Banskej Bystrici veľmi spokojný aj preto, že v porovnaní s predošlým dňom sa pápež cítil očividne lepšie, bol živší, pokojnejší a vyžarovala z neho vnútorná pohoda.

Po svätej omši Ján Pavol II. navštívil kňazský seminár sv. Františka Xaverského v Badíne. Na pracovnom obede sa stretol s členmi Konferencie biskupov Slovenska a kardinálmi zo svojho sprievodu. Keďže bol piatok, pôstny deň, podávala sa zeleninová polievka, pstruh na masle a štrúdľa. Na sviatočnom stole nechýbal ani slovenský syr, ktorý mal Ján Pavol II. rád. Špeciálny čaj preňho pripravila rehoľná sestra z pápežovho sprievodu.

Ďalšie aktuálne správy

Ján Pavol II. navštívil prvýkrát Slovensko ešte ako súčasť bývalého Československa v roku 1990. Do samostatnej SR prišiel prvý raz v roku 1995, keď zavítal do Bratislavy, Nitry, Šaštína, Košíc, Prešova, Levoče a súkromne aj do Vysokých Tatier. V Košiciach kanonizoval troch blahoslavených – Marka Križina, Michala Grodeckého a Štefana Pongráca.

Desiatky záberov z návštevy pápeža pod Urpínom nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

V OBRAZOCH: Návšteva pápeža Jána Pavla II. v Bystrici (2003)
34
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM