Iné športy

Fantastický úspech cyklistov bystrickej Dukly. Hneď niekoľko triumfov z Kamerunu

Dve víťazstvá v etapách, aj triumf medzi tímami, tri dresy a k tomu 94 bodov do rebríčka UCI. Tak tomu sa povie parádny výsledok!

Ilustračný obrázok k článku Fantastický úspech cyklistov bystrickej Dukly. Hneď niekoľko triumfov z Kamerunu
4
Galéria
Zdroj: Dukla Banská Bystrica

Partia Duklákov v zložení skúsených Jozefa Palčáka a Martina Mahďara a štyroch ďalších dvadsaťtrojkárov Andreja Cullyho, Juraja Belana, Adriána Foltána a Martina Vlčáka pokračovala v zbieraní skúseností a bodov UCI na africkom kontinente.

Na pretekoch Grand Prix Chantal Biya, zaradených do kategórie UCI 2.2, dostávali mladí jazdci voľnú ruku, ktorú fantasticky využili. Z etapových pretekov si prinášajú dve víťazstvá v etapách, aj triumf medzi tímami, tri dresy a k tomu 94 bodov UCI. Bodovací dres aj vrchársky dres vybojoval Martin Mahďar, dres najlepšieho mladého jazdca Andrej Cully. Triumfy v etapách vybojovali Andrej Cully a Juraj Bellan. Do zbierky im chýba len žltý dres, ktorý od druhej etapy obliekal Kamerunčan Kamzong Clovis, najúspešnejší pretekár histórie týchto pretekov. Dukláci si zároveň na konto pripisujú body za 2., 3. a 4.miesto celkového poradia.

„Išlo sa mi výborne. Hneval som sa sám na seba, že som to neprelomil už skôr, tak teraz som neváhal a skúsil to hneď na začiatku. Už od piateho kilometra sa mi podarilo spolu s ďalším pretekárom vzdialiť sa balíku a potom na horskej prémii som sa ho striasol. Nebolo to jednoduché vydržať až do konca sám, ale podarilo sa, dokonca aj s náskokom 24 sekúnd,“ povedal šťastný víťaz poslednej etapy Juraj Bellan. Vďaka víťazstvu sa posunul na 3. miesto celkového poradia a druhé miesto v klasifikácii o zelený aj biely dres.

„Pocit je to parádny. V závere sezóny som cítil dobré nohy. Posledný mesiac sa mi jazdí výborne. V Kazachstane ma od dobrého výsledku odpojil defekt, no bol som odhodlaný bojovať. Kamzong je rýchly pretekár, dokázal ošpurtovať Kováča vlani, no v miernom stúpaní do cieľa som bol odhodlaný položiť život. Úvodnú etapu som vyhral som o centimetre. Prvé víťazstvo v živote, prvýkrát žltý dres, hoci len na jednu etapu, prvý biely dres počas celých pretekov, prvé UCI body. Stále tomu nemôžem uveriť,“ vyjadril obrovskú radosť Andrej Cully. Okrem zisku bieleho dresu ho len tri sekundy delili od zisku žltého dresu. Na týchto pretekoch vybojoval 2. miesto celkového poradia a 38 bodov UCI.

Grand Prix Chantal Biya (Kam.) – 4. etapa:

  1. Juraj Bellan (SR) Dukla Banská Bystrica 4:14:21 h
  2. Bart Dielissen (Hol.) +24 s
  3. Noel Richet (Fr.)
  4. Jozef Palčák
  5. Martin Mahďar (obaja SR) obaja Dukla Banská Bystrica +24

Konečné poradie /po 4. etape/:

  1. Clovis Kamzong (Kam.) 14:33:07 h
  2. Ján Andrej Cully +3 s
  3. Martin Mahďar +17
  4. Juraj Bellan (všetci SR) všetci Dukla Banská Bystrica +18
  5. Jordy Buskermolen (Hol.) +42

Bodovacia súťaž:

  1. Martin Mahďar 31 bodov
  2. Juraj Bellan (obaja SR) 29
  3. Clovis Kamzong (Kam.) 27

Vrchárska súťaž:

  1. Martin Mahďar (SR) 24 bodov
  2. Karamoko Bamba (Pobr. Slon.) 20
  3. Damien Tekou (Kam.) 18

Súťaž mladých jazdcov:

  1. Ján Andrej Cully 14:33:10 h
  2. Juraj Bellan (obaja SR) +15 s
  3. Daniel Kinanira Ischara (DR Kongo) +39
V OBRAZOCH: Fantastický triumf dukláckych cyklistov v Kamerune
4
Galéria
Zdroj: Dukla Banská Bystrica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM