Marcel Mojžiš Rôzne

Ďalšia vzbura proti odvodom dohodárov: Rozbehla sa petícia, chystajú sa protesty

Jedna vzbura proti plateniu odvodov z dohôd sa len skončila a už štartuje ďalšia. Hoci zástupcovia študentov napokon našli spoločnú reč s ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny Jánom Richterom, po Slovensku sa v týchto dňoch začína šíriť petícia za zrušenie odvodov. A chystajú sa i protesty.

Ilustračný obrázok k článku Ďalšia vzbura proti odvodom dohodárov: Rozbehla sa petícia, chystajú sa protesty
Foto: Jaroslav Dodok

Študentská rada vysokých škôl ešte pred časom zamýšľala, že zaháji kvôli zaťaženiu príjmu mladých brigadníkov odvodmi protest. K tomu však napokon nedošlo a po sérií vyjednávaní so šéfom rezortu práce a sociálnych vecí Jánom Richterom sa napokon zástupcovia vysokoškolákov dohodli na nových pravidlách.

Kompromis niektorým nestačí

K zmene odvodových pravidiel v prípade práce na dohodu u študentov, ktorá je súčasťou novely zákona o sociálnom poistení, tak napokon dôjde, ale až od určitej výšky. Odvody za prácu na dohodu sa budú platiť od prvého januára budúceho roku u všetkých rovnako a to vo výške 45,6 percenta, ale s výnimkou študentov. Tí nebudú zaťažení odvodmi do sumy 155,28 eura mesačne. Nad tento zárobok potom brigádnik platí z rozdielnej čiastky odvody 29,8 % s tým, že sedem percent hradí študent a zvyšok zamestnávateľ.

No takéto pravidlá sa nie každému páčia a tak sa zdá, že napokon k protestom predsa len dôjde. No nie zo strany študentov. “Nesúhlasím s tým, aby mladí zo zárobku vyššieho ako 155 eur platili odvody. Zdá sa mi byť nespravodlivé, aby oni zachraňovali štát. Rozbieham petičnú akciu, aby sa zákon uviedol do pôvodného stavu. Budem organizovať aj protesty,“ vraví Ľubomír Tongeľ.

Ten začiatkom tohto týždňa odštartoval už aj petičnú akciu za zrušenie odvodov z dohôd a to vo všeobecnosti. „Prácu na dohodu často využívajú študenti, ktorí chcú alebo musia pomáhať rodičom s financovaním ich štúdia, matky na rodičovskej dovolenke, ktoré nezriedka ako samoživiteľky len veľmi ťažko z rodičovského príspevku uživia seba a svoje dieťa a mnohé ďalšie skupiny slušných občanov. Ak však má zamestnávateľ určitú sumu, ktorú môže použiť na úhradu odmeny „dohodárom“ a musí z nej nie malú časť odviesť do odvodových fondov, vzniká oprávnená obava, že tým, ktorí sú na tieto peniaze odkázaní zostane výrazne menej,“ zdôvodňuje petíciu Tongeľ.

Stotisícová méta

Podpisy pod petíciu sa už v týchto dňoch začali zbierať na Univerzite Konštantína Filozofa a Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre. Podobne sa dá petícia podpísať i na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. A akcia by mala už v najbližších dňoch nabrať väčšie obrátky. „Chceme to rozšíriť do každého študentského mesta a na každú vysokú školu,“ dodáva Ľ. Tongeľ. Podľa jeho slov sa za dva dni podarilo zozbierať vyše tisíc podpisov, organizátor chce vydržať až kým ich na hárkoch nebude 100 000.

global24.sk/tasr

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM